Belföld

Egy unatkozó tinédzser feltörte a DK újpesti szervezetének honlapját

A hétvégén feltörték a Demokratikus Koalíció újpesti szervezetének honlapját, ahol a szombati napon így csak a hekker üzenetét és egy nagy román zászlót lehetett látni, valamint egy linket egy adatbázishoz, amiben az oldalról ellopott több mint kétezer email cím szerepelt.

A Telexnek sikerült kapcsolatba lépnie a hekkerrel, aki anonimitását megőrizve, cseten keresztül válaszolt a lap kérdéseire. A hekkerről a lap  szerint kiderült, hogy egy „unatkozó tinédzser”, akinek nem volt különösebb célja a honlap feltörésével, válaszaiból az jön le, hogy nem politikai motiváció állt a tette mögött. „Nincs rá indok” – válaszolta először, majd további kérdésre azt állította, unatkozott.

Ahogy a lap is emlékeztet, tavaly augusztusban valaki az Igazságügyi Minisztérium honlapját is meghekkelte, ott is ugyanaz az üzenetet és a román zászlót helyezték el, és ott is volt egy letölthető fájl személyes adatokkal. A DK honlapját feltörő hekker tagadta, hogy köze lenne az IM honlapját ért támadáshoz, mint mondta, azért volt azonos az üzenet, mert jó ötletnek tartotta lemásolni, amit akkor a hekkerek használtak.

Amikor azt kérdezték tőle, mivel tudja bizonyítani, hogy ő áll a DK honlapját ért támadás mögött, átküldött egy képernyőképet egy belső emailről, amit a DK egyik vezető beosztású politikusa küldött a párt más tagjainak néhány évvel korábban. A fiatal azt állítja hogy továbbra is hozzáférése van az illető emailfiókjához. A megszerzett hozzáférésekkel ugyanakkor nem akar kezdeni már semmit, nem akar több kárt okozni. Azzal kapcsolatban, hogy miért tett letölthetővé ellopott adatokat – ez már büntetés szempontjából is komolyabb ügy – azt mondta, nagyon érzékeny adat szerinte nem volt a közzétett fájlban, és ha már volt, gondolta kiteszi azt is.

Nem tart attól, hogy a nyomára akadna a rendőrség. Szerinte a hatóságok csak inkompetens embereket talál meg, de egy jobb VPN már komoly fejfájást okoz a nyomozóknak, így nyugodt a saját helyzetét illetően. A DK már korábban jelezte, hogy feljelentést tesz az adatlopás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik