Belföld

Törölték a Kitörés túrát az olimpiai Ötpróbák közül

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Novák Előd felháborodott.

A szervezők közleményben tudatták, hogy a Kitörés Emléktúra Ötpróba programsorozathoz kapcsolását hivatalosan visszavonták. Szemán Róbert ügyvezető az Ötpróba közösségi oldalán emlékeztetett rá, hogy az esemény, mint teljesítménytúra került fel a közelmúltban a pontgyűjtő programok közé, de nem jártak el körültekintően sportszakmai felülvizsgálata mellett,

a megosztó társadalmi, politikai kihatásait illetően.

Sem az esemény korábbi felvételével, sem a visszavonásával nem kívántak semmilyen társadalmi véleménynyilvánításban részt venni.

Az Ötpróba számára minden esetben a legfontosabb a szabadidősport, az egészséges életmód, a sport eszméje és egyesítő szerepe.

Bár a szervezők döntésük elfogadását kérték, Novák Előd felháborodott, a Mi Hazánk politikusa azonnal Gulyás Gergely miniszterhez fordult, hogy megtudja, ki és miért töröltette a Kitörés Emléktúrát az olimpiai Ötpróba Programból.

Parlamenti irományából kiderül, szerinte az ország legnépszerűbb tömegsport-rendezvényei közé tartozik a Kitörés Emlék- és Teljesítménytúra, ezért ő kezdeményezte felvételét az olimpiai Ötpróba Programba. Novák Előd kérésére programajánlóként ki is küldték az állami program 36 ezer tagjának, MÁV utazási kedvezményt ígértek.

A Mi Hazánk politikusa úgy véli, a túra teljesítéséért mégis járhatnak Ötpróba-pontok, mert ő már hónapokkal korábban regisztrált féltucatnyi túraútvonalra az Ötpróba – Maradj Fitten programjába a jóváhagyás után a szükséges díjak (összesen közel százezer forint) megfizetésével,

így jogkövetkezmény nélkül már nem törölhetik onnan is a Kitörés Emléktúra útvonalát.

Szerinte hamis az az indoklás, hogy „megosztó” a túra, ennyi erővel minden futóverseny is
megosztó, ahol utakat kell lezárni az autósok elől. Novák Előd úgy vélte, ennyi erővel a Doni Hősök Emléktúrát pláne be lehetne tiltani, pedig azon behívóparanccsal, honvédként vett részt néhány éve.

Kapcsolódó
Bakancsos turizmus: a kormány nem a szélsőjobbot, hanem a honismeretet, a magyarság összetartozását támogatta
Kiderült, a honismeret és a turizmus eszközeivel erősíti a kárpát-medencei magyarság összetartozását a Kitörés túra szervezője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik