Belföld

VálaszOnline: Fidesz-közeli egyesületek és alapítványok kapták a Városi Civil Alap csúcstámogatásainak 87 százalékát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A választások közeledtével 2021 és 2022 után 2024-ben is megnyitotta a kormány a Városi Civil Alap (VCA) nevű többmilliárdos pénzcsapot – írja a VálaszOnline. A lap összesítése szerint a forráselosztás szinte kizárólag a Fidesz érdekében történik: a győzteslistákból kigyűjtötték a legsikeresebb 251 városi szervezetet és azt találták, hogy a csúcsdíjazott egyesületek, alapítványok 87 százaléka a Fidesz „leányvállalata” vagy szövetségese.

A magyar kormány három éve nyilvánvalóvá tette, hogy nem tart igényt a Norvég Alapból járó 77 milliárd forintra, inkább létrehoztak a Miniszterelnökség által biztosított forrásból egy „idegen érdekektől mentes” pénzosztó mechanizmust, melybe a kormány oda juttatja el a támogatásokat, ahová csak szeretné. Ez lett a 2021-ben 4,4 milliárdos kerettel meghirdetett VCA, melyet aztán a 2022-es választási évben már 4,8 milliárddal nyitottak újra, nemrég pedig az idei két voksolás (európai parlamenti, önkormányzati) előtti 4,8 milliárdos eredményt is kihirdették.

A VálaszOnline cikke szerint a három lezárt pályázati forduló és a kiosztott összesen 14 milliárd forint után egyértelműen kijelenthető, hogy a Fidesz „gigantikus, választásokon is bevethető álcivil hálózatot épített három év alatt – rengeteg állami forrás felhasználásával.”

A portál 251 olyan alapítványt, egyesületet talált, amely összesen legalább 15 millió – legfeljebb 37 millió – forintot nyert az eddigi három körben. Ebből a 251 alapítványból 219-nél bukkantak „erős hatalomfüggésre” – ez pedig 87 százalékos arányt jelent. A 87 százaléknyi „civil” között egyeseknek semmilyen nyoma nincs a nyilvános térben – írja a VálaszOnline.

A teljes lista a VálaszOnline cikkében megtekinthető, de néhány példát mi is szemlézünk:

  •  A legsikeresebb magyar „civil” polgár Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvánnyal 37 milliót, a Csepel Sport Club Alapítvánnyal 36 milliót gyűjtött a VCA-ból (sőt, idén először a hozzá ugyancsak köthető Csepel Torna Clubnak is „intéződött” további 11 millió).
  • Becsó Zsolt parlamenti képviselő, Simicskó István KDNP-frakcióvezető, Wintermantel Zsolt fővárosi Fidesz-frakcióvezető és Rétvári Bence belügyminiszterhelyettes körüli hálózat ugyancsak kapott a VCA-ból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik