Belföld

A Forbes jogerősen pert nyert a műtrágyakirály ellen

Bige László több mindent megkérdőjelezett a 2021-es gazdaglista kapcsán.

A műtrágyakirályként emlegetett Bige László és a Forbes kiadója között elhúzódó, fordulatos jogvita végére tett pontot jogerősen a másodfokú bíróság. A Nitrogénművek első embere a 2021-es „50 leggazdagabb magyar” listája miatt perelt, egyebek mellett kifogásolta a módszertant is, de a lap szerint ez a perük is főleg arról szólt, megsértették-e a  milliárdos személyes adatainak védelméhez fűződő jogát.

A Kúria által elrendelt megismételt eljárásban az elsőfokú bíróság még Bige Lászlónak adott igazat, ám a  másodfokú bíróság arra jutott, hogy nem merült fel olyan bizonyíték, ami alapján arra lehetett volna következtetni, hogy a Forbes nyilvános forráson alapuló adatfeldolgozása téves alapokon nyugszik, a lap Bige Lászlónál kedvezőtlenebb metódust alkalmazott volna, mint a lista többi szereplőjénél.

A jogerős ítélet szerint fontos érdek,

hogy az olvasóközönség tudomást szerezzen a felperes gazdasági teljesítményéről, az azt befolyásoló körülményekről, mert személye jelentős befolyásoló erőt képvisel egymaga, de a listán szereplő más személyekkel együtt közösen is.

Az indoklásban a másodfokú bíróság azt is hangsúlyozta, hogy csak másodlagos jelentőséget tulajdonít a szereplők sorrendbe helyezésének. Az ügyben a Forbes kiadóját a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédjei, Hüttl Tivadar és Pető Márk képviselte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik