Belföld

A szegedi tüntetők váratlanul belefutottak Novák Katalinba

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Több százan tüntettek a szegedi Momentum és az aHang által szervezett demonstráción a szegedi püspöki hivatal épülete előtt. Az egyházmegye azt tervezi, hogy városban a püspöki futballstadion mellett található hathektáros véderdő jelentős részét kivágja, hogy oda katolikus iskolát építsen. A tüntetők váratlanul Novák Katalin köztársasági elnökbe is belefutottak.

„Voltak embereink itt a Dómnál, ők szóltak, hogy Novák Katalin itt van. Ezen felbuzdulva gyorsan átjöttünk, hátha sikerül szóba elegyedni vele. Pont akkor jött ki társaságával, és arra hivatkozva, hogy privát programon van, nem akart nyilatkozni, megpróbálta leállítani a felvételünket is” – nyilatkozta a Szegedernek Borsik Viktor, a Momentum politikusa, aki egy petíciós ívet is átnyújtott az államfőhöz, de hiába.

Novák Katalin a Facebook-oldalán szombat délután azt írta, „barátnős hétvégén” van Szegeden.

A Szegeder beszámolója szerint eközben 400–500 ember gyűlt össze a püspöki hivatal előtti Aradi vértanúk terén. A felszólaló Mihálik Edvin, momentumos politikus arra figyelmeztetett, hogy kivágásra szánt véderdő évi 420 tonna port köt meg, így ha kivágják, jelentősen romlani fog a városban a levegő minősége. „Épüljön meg az iskola, de hagyják meg az erdőnket” – mondta.

Az őt követő Fodor Antal, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy levelet írtak a Vatikán államtitkárságára, arra kérve őket, hogy kövessék figyelemmel a véderdővel kapcsolatos fejleményeket, és próbálják meg jobb belátásra bírni a szegedi egyházmegyét.

Töröltetni akarták a szegedi momentumosokkal a Novák Katalinról készült videót

Borsik Viktor, a Momentum szegedi elnökségi tagja az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy miután odalépett Novák Katalinhoz a petícióval, a köztársasági elnök kísérete felszólította a videós kollégáját, hogy kapcsolja ki a kameráját és törölje a felvételt, mivel Novák épp magánprogramon vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik