Belföld

Még nem biztos, hogy időben megkapják a tanárok az emelt fizetést februárban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Esetleg a megszokotthoz képest később érkezik a számlájukra a fizetés. Kapkodás és káosz jellemzi a pedagógusbér-emelés levezénylését ágazati szereplők szerint. A Belügyminisztérium hallgat.

Csütörtökön két rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben, melyek a pedagógusbér-emelés végrehajtását szabályozzák. Az egyik rögzíti, hogy a tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik, a másik pedig azt tartalmazza, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt a magyar pedagógusok csak január 30-ig tudhatják meg, személyre szabottan pontosan milyen feltételekkel és mennyit kereshetnek 2024. január 1-je óta.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanárok az egész hónapban anélkül dolgoztak, hogy tudták volna, ezt mennyiért teszik.

Nem ez az egyetlen kérdés azonban, ami az iskolafenntartókat és az intézményvezetőket lázban tartja a béremelések levezénylésével kapcsolatban. Nyilatkozott lapunknak egy magániskola fenntartója, aki kaotikusnak nevezte a jelenlegi helyzetet, szerinte kapkodás zajlik az ügyben. Azt mondta, egyelőre még nem kapták meg a béremeléseket lehetővé tevő finanszírozási határozatot a Magyar Államkincstártól, így fogalmuk sincs arról, hogy mi alapján igényeljenek támogatást a béremelésekre. Ezért azt sem tudják, miből fogják kifizetni a február elején esedékes januári béreket.

Amíg a pénz nincs nálam, nem tudok fizetni semmit

– érzékeltette a helyzetet az iskolafenntartó. Állítása szerint a támogatások igényléséhez szükséges űrlapok a kincstár honapján ráadásul pénteken még nem voltak elérhetők. Ez azt jelenti, hogy az iskolafenntartó nemcsak azt nem tudja, mennyi támogatást kap majd a megemelt bérekre, de azt sem, miként tudja megigényelni az ehhez szükséges támogatást.

Szajki Bálint / 24.hu Az Egységes Diákfront szervezett tüntetést a státusztörvény elleni tiltakozásként 2023. május 19-én.

A Magyar Államkincstárt megkérdeztük, mikor várható a finanszírozási határozatok kiküldése, illetve az adminisztrációs akadályok elhárítása, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

 Azt mondták, legyünk nyugodtak, majd megoldják. Hát, nem vagyunk annyira nyugodtak, mert halljuk folyamatosan a visszajelzéseket a fenntartóktól is, hogy még tájékoztatás sem jött róla, hogy a bánatba kellene ezt csinálni

– foglalta össze aggodalmait Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának ügyvivője.

A státusztörvény szerint a pedagógusok január 1-jétől érvényes új kinevezéseit január 15-ig kellett volna átadni. Ez elegendő időt biztosított volna arra, hogy a tanárok a szerződéseiket elolvassák, ha bármilyen hibát találnak benne, kijavíttassák, és még a fizetések számfejtésre is elegendő idő lett volna. Mivel a kormány késve döntött a béremelésekről, a végrehajtási rendeletek a törvényt felülírva először január 22-ére, majd január 30-ára módosították a kinevezések átadásának határidejét – mindezt a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

„Értem, hogy a kinevezési papírokkal lehet dobálózni, de az abszolút nem jogállami működés, hogy valaki elkezd január 8-án dolgozni – ugye akkor lett vége a téli szünetnek – és nem tudja, hogy mennyiért dolgozik, és ezt egy egész hónapon keresztül nem fogja tudni. Ezzel persze még el lehet szórakozni, de a bérszámfejtéssel nem. Annak megvan a meghatározott ideje, hogy meddig kell lezárni, átadni, hogy átmenjen a pénzügyi rendszeren” – érzékeltette a helyzetet Nagy Erzsébet, aki hozzátette, csodálkozna, ha sikerülne megoldani, hogy a pedagógusok februárban a törvényes határidőig megkapják a fizetésüket.

Szajki Bálint / 24.hu

A Belügyminisztériumtól megkérdeztük, biztosítva látják-e, hogy a januári megemelt illetmények bérszámfejtésére elegendő lesz az idő, illetve a pedagógusok a törvényes időpontig – legkésőbb február 10-éig – megkapják-e a januári fizetéseket. (Természetesen a legtöbb iskolában a fizetések az adott hónap első napjaiban megérkeznek a számlákra, így a 10-ei határidő számos helyen jelentős csúszást jelentene.) Arról is érdeklődtünk a tárcánál, hogy milyen kapcsolat mutatható ki az ukrajnai fegyveres konfliktus és a magyar pedagógusok törvény szerinti új kinevezéseinek átadására kijelölt határidő között. Amint megérkezik a válasz a Belügyminisztériumból, frissítjük cikkünket.

Én azt mondtam a kollégáimnak, hogy ne költsék el az összes pénzüket

– árulta el lapunk kérdésére egy állami fenntartású iskola szintén névtelenséget kérő intézményvezetője. Hozzátette azonban, hogy szerinte a kifizetéseket valahogyan meg fogják oldani. Szerinte az nagyobb probléma, hogy a státusztörvénynek megfelelő kinevezéseket csak az utolsó pillanatban fogják megkapni a pedagógusok. Ez azt jelenti, hogy nem lesz elég idejük a szerződések alapos áttekintésére és az esetleges hibák, hiányosságok, tévedések kiküszöbölésére.

„Január 30-án meg fogják kapni a kinevezéseket az iskolaigazgatók, ezeket átadják a kollégáiknak, ám, ha bárki esetében valamit elrontottak – akár egy számszaki hiba, akár elírták az anyja nevét, vagy bármi mást –, idő híján nem lesz lehetőség a visszajelzésre. Nem tud szólni, nem tud kérdezni” – írta le a helyzet visszásságát az intézményvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik