Belföld

Időpontot kér Pintér Sándorhoz a MOK-elnök

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Tudja, hogy sokak számára ijesztően hathatnak a szavai – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Magyar Orvosi Kamara elnöke azzal kapcsolatban, hogy nemrég egy interjúban úgy fogalmazott: „aki teheti, kezdjen el takarékoskodni az egészségügyi ellátásra”.

Álmos Péter hozzátette: ez  jó példa arra, hogy milyen nehéz árnyalt üzenetet átadni, hiszen a fentebbi mondata egy egyórás interjún hangzott el, és az ezt követő mondatait senki nem idézte.

A MOK-elnök szerint egy nagyon aggasztó jelenségről van szó, és nagyon fontosnak tartja a kamara, hogy a lakosság hozzáférjen az egészségügyi ellátáshoz, ami megfizethető is, viszont ez nem realitás, tette hozzá.

Nem gondolja, folytatta, hogy a kamara feladata lenne, hogy az embereket arra biztassa, hogy a magánegészségügyre tartalékoljanak, de jelzésértékű üzenetnek szánta az erről szóló mondatát utalva arra, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Álmos úgy látja,

nem várhatja el a magyar társadalom, hogy ennyi pénzből olyan egészségügyi ellátást kapjon, mint ami mondjuk Nyugat-Európában van, mert az egyszerűen kétszer annyiba kerül.

Legnagyobb problémának az orvosellenes hangok jelenlétét látja, illetve szerinte ha nem nyerik el az egészségügyben dolgozók bizalmát, akkor nem fog menni az átalakítás.

A kamara vezetője jelezte: az állami egészségügy ma nem tud olyan minőséget nyújtani, mint akár öt évvel ezelőtt, és időpontot fog kérni Pintér Sándorhoz, hogy „a bizalmat helyreállítsuk, mert bizalmi törés az van”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik