Belföld

Egy év alatt öt százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az IDEA Intézet 2023. december 27. és 2024. január 8. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint hónapról hónapra nézve továbbra sincs változás a pártpreferenciákban Magyarországon. Immár három hónapja a 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re. A biztos szavazó pártot választók körében sem történt változás, a kormányzópárt(ok) támogatottsága 46 százalék – olvasható az IDEA Intézet közleményében.

Éves szinten nézve viszont megállapítható, hogy 2023. január és 2024. január között 5 százalékponttal csökkent a kormányzópárt támogatottsága a teljes népesség körében.

Ez hibahatáron túli változás, de egyrészt az ellenzék töredezett, másrészt a Fidesztől elvándorló szavazók az ismeretlen pártpreferenciájúak, azaz a bizonytalanok, a válaszmegtagadók és a passzívok irányába mozdultak el. Ez utóbbi szavazói réteg 2023. január és 2024. január között 3 százalékponttal emelkedett.

Az ellenzéki oldalon gyakorlatilag nem történtek változások, a második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. A teljes népességben két további párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk Mozgalom 6, míg a Momentum Mozgalom 5 százalékkal. A választáson biztosan részt vevő, pártot választani tudó választói rétegben még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is 5 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik