Belföld

„A közös polgármesterjelöltekről meg kell állapodni február közepéig” – levelet írt a pártelnököknek Karácsony

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nyílt levelet írt Karácsony Gergely a fővárosi „köztársaságpárti koalíciót vezető pártok”, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd–Zöldek elnökeinek – derül ki a főpolgármester Facebook-oldaláról. Karácsony azt kéri, zárják le végre az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat.

A Fidesznek nincs ajánlata Budapest számára, csak hadüzenete. Ennek a hadüzenetnek része az a csapda is, amelyet az ellenzéki pártoknak állított a fővárosi választási szabályok jogállamiságot sárba tipró átírásával. Az új rendszer trükkje, hogy első ránézésre arányosnak tűnik, de valójában nem az: a pártok külön listaállítása csak külön polgármesterek állításával lehetséges, ez pedig szétzilálhatja a köztársaságpárti egységet. Ne sétáljunk bele ebbe a csapdába! Lépjünk át rajta!

– írta Karácsony. A városvezető ajánlatának legfőbb pontjai az alábbiak:

  • A fővárosi listás választáson a köztársaságpárti erők közösen indulnak, közösen fogalmazzák meg a politikai ajánlatukat Budapestnek. A főpolgármester-jelöltként vállalja ennek a listának a vezetését.
  • A pártoknak minden kerületben közös polgármesterjelöltet kell állítaniuk, a közös polgármesterjelöltek személyében meg kell állapodniuk legkésőbb február közepéig. Ahol ez valamilyen okból nem sikerül, ott a 2019-es önkormányzati választáshoz hasonló előválasztást kell tartani legkésőbb a március 15-ét követő napokban.
  • A várost irányító pártok legyenek nyitottak az LMP csatlakozására is, az LMP pedig döntse el, hogy részese kíván-e lenni ennek az együttműködésnek, vagy külön indul mindenhol.
  • A pártok tegyenek javaslatot egy méltányos és moderált együttműködésre a Kétfarkú Kutya Pártnak is.

Karácsony megnevezte azokat az ellenzéki jelöltek is, akiket ő a vitás, kormánypárti vezetésű kerületekben legesélyesebbnek tart:

  • Újpesten a DK-s Trippon Norbert,
  • az V. kerületben a momentumos Kerpel-Fronius Gábor,
  • Kőbányán a DK-s Mustó Géza,
  • a XII. kerületben a momentumos Farkas Csaba,
  • a XVII. kerületben az MSZP-s Lukoczki Károly,
  • Pesterzsébeten a DK jelöltje, Fekete Katalin,
  • Soroksáron pedig Ritter Ottó a Momentumból.

A DK máris reagált

Karácsony nyílt levelére válaszul közleményt adott ki a Demokratikus Koalíció, ebben azt írják, egyetértenek a főpolgármesterrel, hogy a fővárosi önkormányzati választásokat megelőző jelölt- és listaállítást legkésőbb március közepéig be kell fejezni. Ezen túl a párt leszögezte, támogatják, hogy a jelenlegi városvezetést adó ellenzéki pártok a főpolgármester által vezetett közös választási listán induljanak, és azt is támogatják, hogy az LMP is a lista résztvevője legyen.

 

A közleményben a párt kijelentette, a főpolgármester által felsorolt, nem DK-hoz tartozó polgármester-jelöltekkel szemben a párt nem kíván jelölteket állítani, és azt is támogatják, hogy a Karácsony által konkrét személyi javaslattal nem érintett kerületekben előválasztás döntsön a jelöltek személyéről.

 

„Támogatjuk, hogy a főpolgármester által konkrét személyi javaslattal nem érintett kerületekben előválasztás döntsön a jelöltek személyéről. A DK e kerületek közül a XXI. és a XXII. kerületben kíván polgármester-jelöltet állítani, jelöltjeinket már korábban megneveztük, készen állunk az előválasztásra. Egyetértünk a főpolgármesterrel abban is, hogy az előválasztásokat a 2019-es sikeres önkormányzati választásokat megelőző valamelyik előválasztás szabályait alapul véve kell megrendezni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik