Belföld

Nem fogadják el Lázár ajánlatát, sztrájkra készülnek a volánbuszosok

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Bejelenti a sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, miután a szakszervezet operatív testülete úgy határozott, nem fogadja el a munkáltató bérajánlatát – közölte Dobi István szakszervezeti elnök a Népszavával. Az érdekképviseleti vezető hozzátette: a sztrájkkészültséget abban a pillanatban lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól.

Ha ilyen nem történik, akkor a decemberi után január 28-29-én ismét országos munkabeszüntetés lesz.

A szakszervezet, mint mondta, elutasítja a többéves bérmegállapodást, és ragaszkodik az egy évre kötött egyezséghez. A korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelést lefedő egyösszegű,112 500 forintos követelésüket, minimum 90 ezerre módosította, ami átlagosan 20 százalékos emelést jelent a bruttó 430-450 ezer forintért dolgozó volános munkavállalóknak. Az operatív bizottság abban is megállapodott, hogy  nem veszi figyelembe Lázár János közlekedési miniszter fenyegetését, amely szerint nyomás alatt nem hajlandó tárgyalni. Dobi István úgy fogalmazott:

teher alatt nő a pálma.

Az elnök közölte, arról is döntöttek, hogy MÁV-Volán vállalatcsoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsának ülése helyett a továbbiakban a Volánbusz Zrt-vel szeretnék folytatni a bértárgyalást. Ennek az az oka, hogy a Volán buszvezetők bére jelentős lemaradásban van például a MÁV-Startnál dolgozók béréhez képest.

Lázár el nem fogadott ajánlata alapján három év alatt 25 százalékos lehet a bérnövekedés, 2024-ben minimum 70 000 Ft/fő/hó béremelés valósulhatna meg a MÁV-Volán vállalatcsoportnál. A bértárgyalás egy hét múlva, január 23-án folytatódik, a megállapodás aláírására pedig január 30-án kerülhetne sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik