Belföld

Riasztást adtak ki ónos eső veszélye miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés érvényes három megyére.

Szerdán délelőtt északkeleten havazás, havas eső, másutt helyenként ónos eső eshet, majd fokozatosan mindenütt esőbe vált a csapadék. A déli szél megélénkül, több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet napközben 0 és +9 fok, késő este és +11 fok között alakul, írja a Kiderül.

Figyelmeztetést és riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt a HungaroMet. 

A riasztással érintett területeken néhány tized milliméter csapadék eshet. Az érintett járásokat egy folyamatosan frissülő térképen követhetik nyomon.

Azt írták, a vegyes halmazállapotú (átmeneti ónos esőt is felvonultató) csapadék a legtöbb helyen napközben esőbe megy át, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos / fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

A térség északi részén (illetve emellett a Nyírségben) a kezdeti havazásból lepel, 3 cm-es hóréteg alakulhat ki, az északi határvidéken a 3 centit is meghaladhatja a friss hó vastagsága. Az ónos eső / fagyott eső nagyobbrészt kis mennyiségűnek (néhány tized mm-nek) ígérkezik az említett tájakon, de elsősorban Észak-Borsodban a nap második felében meghaladhatja az 1 mm-t is.

Délutántól Vas és Veszprém megye magasabban fekvő részein kis területen időnként egy-egy 55-70 km/órás széllökés kialakulhat, de a Bakony magasan fekvő részein átmenetileg ennél erősebb szél is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik