Belföld

Novák Katalin: Oroszország nem győzhet

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

Panelbeszélgetésen vett részt szerda délelőtt Novák Katalin a davosi Világgazdasági Fórumon. A köztársasági elnök által elmondottakat az MTI foglalta össze. A nyilvános beszélgetésben a magyar államfőn kívül részt vett még Szvjatlana Csihanuszkaja emigráns fehérorosz ellenzéki vezető, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, Andrzej Duda lengyel elnök és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök. Az ő megszólalásaikból a távirati iroda nem idézett.  A moderátori feladatokat Roula Khalaf a Financial Times brit-libanoni szerkesztőnője látta el.

Az összefoglaló szerint Novák a beszélgetésben kijelentette: „Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját”. Moderátori kérdésre válaszolva azt mondta: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni.

A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, és el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba. Nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, Novák Katalin azt mondta:

Oroszország nem győzhet.

Az államfő hangsúlyozta: mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor és melyik az, amelyiket megtámadták.

„Nyilvánvaló, hogy Oroszország átlépte a Rubikont” – fogalmazott Novák Katalin, majd hozzátette, hogy Magyarországot – földrajzi elhelyezkedése és az Ukrajna területén élő magyar kisebbség miatt – nemcsak közvetve, de közvetlenül is sújtja az orosz agresszió.

Kijelentette: Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyaroroszág is csatlakozott, és azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik