Belföld

Nem öngól A győztes gól 18-as besorolása

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Dömötör Csaba szerint a Korhatár Bizottság jól döntött.

Vadai Ágnes (DK) arra lett volna kíváncsi, rendben van-e a kultúráért is felelős Csák János véleménye szerint, hogy máshol 6 évesek is megnézhetnek egy olyan filmet, amit nálunk csak a 18 éven felüliek. Csák János helyett Rogán Antal miniszter megbízásából a propagandatárca államtitkára, Dömötör Csaba válaszolt. Azt írta, hogy

a Korhatár Bizottság tagjai a munkájuk során a vonatkozó jogszabályoknak, köztük a gyermekvédelmi törvény előírásainak megfelelően hozzák meg döntéseiket.

A győztes gól című film mélyebb elemzésére az államtitkár nem vállalkozott, így a parlamenti irományból csak az derül ki, hogy teljesen természetesnek tartja döntést. Arról korábban a hvg.hu azt írta, a Korhatár Bizottság eredetileg nem ezt a besorolást terjesztette a Nemzeti Filmiroda elé, 16 éven aluliaknak nem ajánlotta volna. A döntést „felsőbb szinten” változtatták meg. A hivatkozás a gyermekvédelmi törvényre ugyanakkor egyértelműen arra utal, hogy egy transznemű focista  miatt nem nézhetik meg 18 éven aluliak Magyarországon a filmet a világ leglúzerebb csapatáról.

A győztes gól hiába fut tizennyolcas karikával, horrort, pornót senki se várjon tőle, ráadásul az elfogadás, a sokszínűség sincs beleerőltetve. Taika Waititi filmje Amerikai Szamoa fociválogatottjáé mellett feldolgozza Jaiyah Saelua történetét. A transznemű játékos elsőként lépett világbajnoki meccsen pályára, azóta a FIFA esélyegyenlőségi nagykövette, edző Amerikai Szamoán.

Kapcsolódó
Egy világ röhögött az amerikai szamoai focistákon, Taika Waititi inkább velük nevet
Taika Waititi beleszeretett a vikág leglúzerebb focicsapatának történetébe, és egy néhol kissé fárasztó, de összességében kedves, felemelő és kellően pihent agyú filmet készített belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik