Belföld

Népszava: Akadozik az államkincstár milliárdokból megújított informatikai rendszere

MTI / Soós Lajos
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke (b) beszél a MÁK Pénztártermében tartott sajtótájékoztatón 2023. december 7-én.
MTI / Soós Lajos
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke (b) beszél a MÁK Pénztártermében tartott sajtótájékoztatón 2023. december 7-én.

Sűrűsödnek a leállások a családtámogatásokat, a nyugdíjfolyósítást és az állampapír-forgalmat bonyolító Magyar Államkincstár informatikai rendszereiben, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a MÁK-nál nemrég zárult le egy hatalmas informatikai projekt – írja szerdai cikkében a Népszava.

Mint írják, a 14,7 milliárd forint uniós támogatásból megvalósított fejlesztés részeként az államkincstár új informatikai rendszereket épített ki, illetve egyszerűsítette ügyvitelét, ennek ellenére sokszor megakad az újjászületett rendszer. A Népszava információi szerint nem csak az ügyfelelet érintő oldalakon akadnak problémák, hanem gyakoriak a belső rendszerhibák is, például a nyugdíjügyeket érintő informatikai rendszereknél. Ez húzódhat például annak hátterében, hogy hónapokat kell várni az előzetes, ügyfelek által kért nyugdíjszámításokra, illetve az első nyugdíj folyósítására – írja a lap.

A kincstár informatikai rendszere megbízhatóan működik, a tervezett karbantartásokon túl esetlegesen felmerülő problémákat a szakemberek soron kívül elhárítják

– ezt válaszolta a Népszavának a MÁK, hozzátéve „a szolgáltatásokat több informatikai szakrendszer biztosítja. Ezek működtetését a mindenkor hatályos jogszabályok szerint, az informatikai ágazatban bevett gyakorlatok betartásával végzi”. A MÁK a lapnak küldött válaszában határozottan visszautasította, hogy adatvesztés, sérülékenység, nagyobb összeomlás történjen, az erre vonatkozó felvetést spekulációnak tartotta.

Ehhez képest a Népszava birtokába került számos belső üzenetváltás, amelyek szerint a rendszerhibák korántsem annyira ritkák.

A cikkben a lap felidézi az elmúlt időszakban végrehajtott informatikai fejlesztéseket, megnevezi az ebben résztvevő cégeket, és feltárja az érintett tulajdonosok kormányzati kapcsolatait is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik