Belföld

Schadl György szerette az autókat és a Nutellát, ezekkel szórakoztatta magát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Sz.Kálmán tanúkénti meghallgatásával folytatódott Schadl György és társainak pere. A végrehajtói kar korábbi vezetője már nincs börtönben, házi őrizetből jött a tárgyalásra, bilincs és kommandós kíséret nélkül – írja a Blikk.

Sz.Kálmán Schadl bizalmasa volt korábban. Ma azt mondta többek közt, hogy Schadl Györgynek voltak privát pénzei, ezek a házi pénztárba érkeztek, erről ő vezetett nyilvántartást. A Blikk tudósítása szerint Sz. Kálmán szerint a különböző összegek mellé a saját nyilvántartásba bekerült V. P. monogramot kimondottan a víz meghajtású autóra, mint Vizes Project vonatkozott. Mint ismert, a vád szerint a V. P. monogram a Völner Pálnak feltételezhetően átadni szánt összegek mellett szerepelt, de ezt Sz. Kálmán cáfolta.

„Én Völner urat itt láttam először életemben” – mutatott a vádlottak padján ülő politikusra a tanú. Hozzátette: „soha nem vittem sem pénzt, sem borítékot, küldeményt” – szögezte le Sz. Kálmán. „Schadl úr rendkívül szerette az autókat és a Nutellát, ezekre költött, ezekkel szórakoztatta magát” – mondta mosolyogva a tanú.

A Telex a tárgyalásról azt írta: Sz. sokszor hallotta Schadlt telefonon beszélni másokkal, néha ki is volt hangosítva a végrehajtói kar volt elnökének telefonja, de Sz. szerint „nem volt olyan beszélgetés, amiből arra gyanakodtam volna, hogy itt valami bűnös dologról van szó”. Néha hallotta, ahogy Schadl a szintén vádlottak padján ülő R. Róberttel beszélgetett: „Nem értettem, hogy miért, de rendszeresen gazdámnak hívták egymást”.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének tárgyalása múlt februárban kezdődött el. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Mindketten tagadták bűnösségüket.

A fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Ezekkel kapcsolatos konkrétumokról nem tudott a koronatanú beszámolni. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy kivétellel mindegyik megvádolt végrehajtó beismerte bűnösségét, ami nehezíti Völner és elsősorban Schadl védekezését.

Igaz ugyanakkor, hogy a per koronatanújaként megismert vádalkut kötött F. Vivien látszólag igencsak meggyengítették a vádakat. A per januárban folytatódik.

Kapcsolódó
Kiengedik a börtönből Schadl Györgyöt
A végrehajtói kar korrupcióval vádolt volt elnökét két éve fogták el a repülőtéren. Börtönből házi őrizetbe kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik