Belföld europoli

Pálinkás József: Értelmetlen pénzkidobás a HU-rizont

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs
Az MTA volt és jelenlegi elnöke eltérően vélekedik a kormány kutatási programjáról. Freund Tamás szerint az kárenyhítésre jó.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Népszavának azt mondta, üdvözölnek minden lépést, ami enyhíteni próbálja a károkat, amiket a modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programbólFreund Tamás szerint az egész felsőoktatásnak, a kutatásnak, így az innovációnak is kárt okoz a kizárás.

A HU-rizont program a károk mérsékléséhez nélkülözhetetlen, de az ország és a magyar kutatás alapérdeke, hogy az egyetemek újra a Horizont programban vehessenek részt. Az akadémia elnöke üdvözli, hogy az Orbán-kormány jelentős forrásokat juttat a felsőoktatásnak, a kutatásnak, Freund Tamás azt javasolja, tegye ezt azt követően is, ha az EU-s források újra megnyílnak.

Az MTA korábbi elnöke, Pálinkás József kritikusabban nyilatkozott, szerinte értelmetlen pénzkidobás a HU-rizont, azt össze sem lehet hasonlítani az uniós Horizont programmal.

Attól, hogy félig-meddig plagizálják a nevét és pályázatokat írnak ki, ez messze nem ugyanaz. Azt a nemzetközi kutatási együttműködést, hálózatot, amit az EU összes tagországa együtt épített fel, mi nem tudjuk egyedül újraalkotni, ez egy teljesen irracionális elképzelés.

Pálinkás József legnagyobb sajnálatára ráadásul mára érezhetően kialakult egyfajta általános szkepszis a magyar tudományos élettel szemben.

A lap kérdésére a Kulturális és Innovációs Minisztérium érdemben arra nem reagált, hogy a kormány letett-e arról, hogy a kizárás feloldásához szükséges feltételeket teljesítse. Annyit közöltek, hogy a HU-rizont program nem a Horizont Europe pótlására jött létre. A cél, olyan nemzetközi kutatási együttműködések erősítése, amelyek a magyar társadalom és gazdaság érdekeit szolgálják, illeszkednek a Neumann János Program fókuszterületeihez.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik