Belföld

A mesterséges intelligencia fogja elemezni a rabok viselkedését a Csengeren épülő high-tech okosbörtönben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Magyarország, sőt Közép-Európa legkorszerűbb börtöne épül Csengeren, az ezerötszáz férőhelyes, „high-tech okosbörtönben” videóanalizáló és helymeghatározó rendszer is működik majd – jelentette be Rétvári Bence egy pénteki sajtótájékoztatón a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP).

Az MTI beszámolója szerint a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen arról beszélt, hogy Magyarország a világ húsz legbiztonságosabb országa közé tartozik, 2010 óta ötezerrel nőtt a fogvatartottak és éves szinten 280 ezerrel csökkent a bűncselekmények száma. „Az új büntető törvénykönyv Európa egyik legszigorúbb ilyen jogszabálya, ezért több bűnözőt és hosszabb időre juttatnak börtönbe a bíróságok, így nagyobb kapacitásra van szükség”  – folytatta az államtitkár, hozzátéve, hogy több börtön kibővült már, és az új, csengeri intézmény is fontos lépés azért, hogy „a magyar emberek biztonságban érezzék magukat”.

Rétvári kitért arra is, hogy nem véletlen a helyszínválasztás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei térségben a csengeri börtön mintegy hétszáz munkahelyet teremt, a börtönőrök toborzása is elkezdődött már.

Ahogy az államtitkár is mondta, az okosbörtön nem új találmány, 2018 óta építenek ilyeneket világszerte, és a hazai börtönökben is vannak már digitális elemek, sok esetben ilyen eszközökkel zajlik a hozzátartozókkal való kapcsolattartás, a kihallgatás, ügyintézés.

A csengeri börtönben azonban olyan technológia lesz, amellyel a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, és a mesterséges intelligencia segítségével elemzik majd a viselkedésüket, arckifejezésüket. Ha nem a megszokott módon viselkednek, a rendszer jelzést küld a felügyelőknek, hogy fel kell készülni valamilyen rendkívüli eseményre

– vázolta fel a büntetésvégrehajtás digitális jövőjét az államtitkár. Hozzáfűzte, ez még biztonságosabbá teszi a fogvatartást, a szökési lehetőséget a minimálisra szorítja.

Rétvári után Biczó László dandártábornok, szakmai projektvezető következett, ő beszámolt arról, hogy eddig több mint ezerötszáz önéletrajz érkezett a toborzókhoz, és 196 jelentkezőt már fel is vettek. Jelenleg 172-en végzik a 14 hetes felkészítő tanfolyamot, de továbbra is várják az érdeklődőket. Biczó László, beszámolt arról is, hogy minden zárkában lesz „informatikai eszköz”, így az elítéltek zárt online csatornán tudják intézni az ügyeiket, illetve naprakész információkhoz juthat adataikról, pénzükről, kérelmeik elbírálásáról, vagy épp a munkabeosztásukról. „Cél a papírmentesség, lehetőség szerint digitális adminisztráció lesz” – fűzte hozzá a projektvezető. Tájékoztatása szerint a börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd. A fogvatartottak száz százalékos foglalkoztatása érdekében lesz egy kétezer négyzetméteres munkacsarnok is.

A csengeri börtön átadására az ütemterv szerint szeptember 30-án kerül majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik