Belföld

Körösényi Orbánról: A követők elfogadják a vezér vízióját, isteni tulajdonságokkal ruházzák fel őt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A magyar rendszer sok autoriter jellemzővel bír, de van benne demokratikus elem is, hiszen mindenki szavazhat. Persze attól még, hogy a választás szabad, nem biztos, hogy fair – mondta a Hvg-nek Körösényi András politikatudós, kifejtve, hogy minden rezsim vegyes, mindenhol vannak demokratikus, monarchikus, oligarchikus elemek. Szerinte Magyarországon vezérdemokrácia van, ami azt jelenti, hogy egy karizmatikus vezető áll a politikai folyamatok középpontjában.

„Tehát minden Orbán Viktor körül forog. Mindent hozzá viszonyítanak, sokkal kevesebb intézményi korlát veszi körül, és ezeket is folyamatosan alakítani tudja. Uralja a közbeszédet is.” Körösényi szerint Orbán képes volt az egész politikai rendszert átalakítani és maga alá gyűrni, szinte korlátlan hatalma van, és még az elvileg független intézmények, mint a jegybank vagy az Alkotmánybíróság is végső soron az ő kontrollja alatt állnak.

A követők elfogadják a vezér vízióját, aki általában szembemegy az őt körülvevő normarendszerrel és status quóval. Sőt isteni tulajdonságokkal ruházzák fel őt.

A politikatudós kifejtette, hogy jelenleg a szuverenitás és a szabadságharc a Fidesz mesternarratívája, mert a vezérdemokrácia sajátja a karizmatikus vezetés, a karizmát pedig veszélyhelyzetben lehet igazán felmutatni, a vezérnek van rá szüksége elsősorban. „A rendkívüli viszonyok igazolják a rendkívüli intézkedéseket” – mondta.

– Orbán Viktor hősiesen küzd Brüsszelben az ellenséggel, védi a magyar szuverenitást mindenkitől. Most éppen Alex Sorostól és Ursula von der Leyentől. Egyfajta hősiesség mutatkozik meg ebben, már-már emberfeletti képességeket tulajdonítanak neki emiatt – nyilatkozta a Hvg-nek. Körösényi szerint minden politikai identitásközösségnek szüksége van egy olyan csoportra, amivel szemben definiálhatja saját magát. A Fidesz-szavazók számára ez Brüsszel, a globális nagytőke és a migránsok.

A kérdésre, hogy van-e szavatossági ideje ennek a kitartásnak Orbán és a Fidesz mellett, Körösényi közölte, hogy „nincsen, nem lehet előre megmondani, akár még nagyon hosszú ideig kitarthat ez a ragaszkodás”. A politikatudós szerint a teljesen fragmentált ellenzékkel a Fidesz kényelmes helyzetben van, domináns párt maradhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik