Belföld

A kiemelt beruházások miatt fordul az Alkotmánybírósághoz az LMP

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az LMP a magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokkal kapcsolatos része miatt – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Csárdi Antal elmondta, az a céljuk, hogy a kiemelt beruházásokról szóló rész kikerüljön a törvényből. Reméli, hogy kezdeményezésükhöz a többi ellenzéki párt is csatlakozik – mondta, emlékeztetve arra, hogy az utólagos normakontrollt az országgyűlési képviselők egynegyede kérheti.

Felidézte, hogy az LMP ismét népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak a kiemelt beruházások ügyében, miután a Kúria által jóváhagyott elsőt, „ócska jogi csűrcsavarral” ellehetetlenítette, értelmetlenné tette a kormány.

Szerinte a kormány retteg attól, hogy az állampolgárok véleményt mondjanak a kiemelt beruházások felgyorsításáról, mert tudja, hogy az „a törvénytelenségek törvénye”.

Ma egy kiemelt beruházás megvalósításakor átugorhatják a jogszabályok sokaságát, nem kell biztosítani sem a beruházások átláthatóságát, sem a helyiek beleszólását – mondta.

Csárdi Antal közölte, azt várják az Ab-től, hogy mondja ki az építészeti törvény kifogásolt szakaszának az alkotmányellenességét, mert amiatt sérülnek az állampolgárok alaptörvényben biztosított jogai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik