Belföld

Beszállhat a szemétbizniszbe a gánti Orbán-bánya

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
2024-től évente 400 ezer tonna hulladékkal tölthetik fel a bányagödröt.

A gánti Orbán-bánya jövőjéről azt írja a csütörtökön megjelent HVG, hogy ott idén elindulhat a szemétgyűjtés. A feladatra létrehozott vállalatban, a DG Kőbánya Projekt Kft.-ben felvették a tevékenységi körök közé a nem veszélyes hulladék gyűjtését, kezelését, ártalmatlanítását, a cég nevét Dolomit Inert Kft.-re változtatták.

A hetilap emlékeztet rá, hogy a társaság többségi tulajdonosa a Gánt Kő Kft., amely idősebb Orbán Győzőnek, a miniszterelnök édesapjának a cége, a maradék üzletrészen unokája, Orbán Dávid és az ő üzlettársa, Mürkl Máté ügyvéd osztozik.

A vállalkozásnak kiadott engedély szerint 2024-től évente 400 ezer tonna hulladékkal tölthetik fel a gánti dolomitbánya gödrét. A HVG megjegyzi, évente 400 ezer tonna háztartási szemetet szállítanak el Budapestről.

Környezetvédők korábban kifogásolták, hogy az engedély szerint csak szemrevételezéssel vizsgálják, nem tartalmaz-e veszélyes anyagokat az építési-bontási hulladék, miközben a helyszín karsztvízbázis fölött fekszik.

Korábban a Greenfo.hu írt arról, hogy a bányaművelés közben az  immár egy csaknem 42 hektár nagyságú, a Zámolyi-medence felől jól látható tájseb alakult ki. A bányaművelési munkák miatt az eredeti növényzet megsemmisült és a meglévő domborzati formák megváltoztak. Elsőként egyébként az mfor.hu írta meg, hogy a gigantikus tájseb feltöltéses tájrendezése 2077-ben fejeződhet be, mivel közben a kitermelés miatt a bányagödör is folyamatosan növekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik