Belföld

Alig több mint kétezer friss diplomás pedagógus állt munkába ebben a tanévben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát a 2023/2024-es tanévben – írja a Népszava az Oktatási Hivatalra (OH) hivatkozva  a 2023. októberi köznevelési statisztika alapján.

A pályára lépők száma így továbbra is csak töredéke azoknak, akik korábban elkezdték a pedagógusképzést.

Az öt éven át tartó pedagógusképzésbe a felvi.hu adatai szerint a 2018-as általános felvételi eljárásban 17 800-an, a pótfelvételi során pedig további 1005 fő jelentkezett. A felvettek száma a tavaszi felvételit követően 9289 fő, a pótfelvételi után 439 fő volt, vagyis 2018 szeptemberében összesen 9728-en kezdték meg a pedagógusképzést. Azoknak a száma, akik befejezték a képzést, és 2023-ban frissdiplomásként a pályára léptek, ennek mindössze 22,9 százaléka – ismertette a lap a vonatkozó adatokat. Hozzátették, a pályakezdő pedagógusok száma az idei tanévben kicsivel magasabb, mint az előző tanévben. A felvettek és a pályára lépők arányában nem történt hatalmas változás.

Az adatok alapján – a lap szerint – a tanárhiányon az sem segített, hogy a pályakezdők száma kicsivel bár, de emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a mostani tanévre 1610 fővel csökkent a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma az előző tanévhez képest. Az előző év végére több mint 3800 pedagógus lépett ki a rendszerből valamilyen okból, hiányukat pedig a pályakezdőkkel sem sikerült pótolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik