Belföld

Jogsértő apa és fia ügyében döntött Novák Katalin

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben a köztársasági elnök első idei határozata.

Novák Katalin ezúttal két magyar állampolgárságot vont vissza a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján. A törvénynek arra paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

Az államfő határozatokban minden esetben szerepel a név, a születési hely és idő. A mostani döntés érdekessége, hogy a teljesen egyező nevek alapján Novák Katalin államfő apa és fia állampolgárságát szüntette meg. Mindketten Kárpátalján születtek. A 63 éves apa még a Szovjetunióban, 25 éves fia már Ukrajnában.

Azt nem tudni, mikor szerezték – jogszabályok megszegésével –  állampolgárságukat, de azt csak a megszerzésétől számított 20 éven belül lehet visszavonni. Bár Novák Katalin döntése már december közepén megszületett, a törvény alapján a magyar állampolgárság csak a határozat közzététele napján szűnik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik