Belföld

Újabb akkumulátor-összeszerelőt építenek Debrecenben, de már energiamodul-összeszerelőnek titulálják

MTI
MTI

A kínai CATL egy olyan összeszerelő üzemet bérelne a lassan akkufővárossá váló Debrecenben, amelyet a beruházó sokáig be sem jelentett, pedig már folyamatban van az engedélyezési eljárása. Máshol gyártott cellákat szerelnének itt össze, úgy számolnak, hogy a BMW lehet a termékek egyik felvásárlója – írta a Debreciner.

Január 5-én jelent meg a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján, hogy Debrecen Déli Gazdasági Övezetében, a CATL-akkumulátorgyár közelségében egy akkumulátor-összeszerelő üzemet épít az ipariingatlan-fejlesztéssel foglalkozó Inpark Szigma Kft., de úgy, hogy a projekt megnevezésében egyáltalán nem szerepel az akkumulátor szó.

A tevékenység hivatalosan „elektromobilitást biztosító újratölthető energiatároló (ELBUE) modul összeszerelés”.

A beruházásnak nem csináltak hírverést, hivatalosan eddig nem is jelentették be. Az Inpark csak azt követően adott ki egy sajtóközleményt, miután a Debreciner érdeklődött náluk az akku-összeszerelő ügyében. A kormányközeli KESMA-hálózathoz tartozó Hajdú Online cikke már úgy ír az üzemről, hogy azt a CATL hozza létre az Inparktól bérelt létesítményben. Az általuk hivatkozott közlemény szerint a csarnokot főként raktározásra használják majd, és csak kisebb részben történik összeszerelés.

Az anyag szerint az üzemben a termelést két összeszerelő sorban tervezik elindítani. Soronként a napi tervezett kapacitás 675 modul, a két sor együttes napi kapacitása így 1350 modul lesz. Mint írják, az éves termelés a munkanapok számának függvénye. „Ezt indulásként 252 napban, teljes kapacitásban 330 napban határozták meg. A teljes kapacitás elérése a termelés fokozatos növelésével érhető el” – olvasható a dokumentumban. A beruházást egy 43,7 hektáros területen hajtják végre.

A tevékenység leírásában közlik, hogy az épületben „energiatárolómodul-összeszerelési folyamat, raktározás, továbbá a hibás modulok szétszerelése” történik. Alapvetően a máshol gyártott, már kész akkumulátorcellákból szerelnek össze energiatároló modulokat, valamint jelentősen kisebb százalékban hibás modulok szétszerelésével is foglalkoznak a hiba meghatározása, definiálása és a cellamag mentése céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik