Belföld koronavírus

Már négy vakcina után is kérhetünk Covid-oltást

Thibaut Durand / Hans Lucas / AFP
Thibaut Durand / Hans Lucas / AFP

Már azok is foglalhatnak online időpontot az új Covid-oltásra, akik korábban már négy vakcinát kaptak, vette észre a Népszava.

Mindez annak köszönhető, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK)

a szezonális oltások közé sorolta a koronavírus elleni vakcinákat.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben. A Népszava úgy tudja, az oltópontokon az új omikron variánsok elleni vakcinák is elérhetőek.

Az elmúlt időszakban sokan súlyos, Covid-okozta tünetekkel kerültek kórházba. Az NNGYK utolsó (51. heti) járványügyi jelentése szerint az elemzett légúti minták tüneteiért 40 százalékban a Covid volt a felelős. 24 kórház adatai alapján a fertőzöttek közül 243-an szorultak kórházi kezelésre, közülük 31 beteg intenzív ellátásra. A Covid-fertőzéssel kórházba kerülők mintegy kétharmada volt 60 éves vagy annál idősebb.

A járványügyi hivatal is fokozottan ajánlja az idősek valamint életkortól függetlenül a krónikus betegséggel élőknek, így a cukorbetegeknek, a súlyosan elhízottaknak és az immunológiai betegeknek, valamint a veszélyeztetett csoportba tartozók családtagjainak az újraoltást.

Kapcsolódó
Negyven százalék felett a Covid-pozitivitás a népegészségügyi mintavételeknél
A kórházi ápolást igénylő Covid-betegek 27,9 százaléka hatvan évesnél fiatalabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik