Belföld

Egy kétszáz fős ministrandra költöttek 800 millió EU-támogatást Balatonfüreden

Spirk József / 24.hu
Spirk József / 24.hu

Akár már az idei szezonban fürödhetnek Füred kétszáz főre méretezett új strandján, akik beférnek – írta a Balatontipp.

Az északi part fővárosában egy régi üdülő helyére megálmodott fürdőhely építési költségeit szinte teljes egészében uniós pénzből finanszírozza a balatonfüredi önkormányzat. A lap szerint a régióban még soha nem kaptak ilyen bőkezű támogatást a nagyobb strandok sem. Az összeg nagyságát jelzi, hogy a 2018 és 2020 között lezajlott nagy balatoni strand és csúszdafejlesztési programban 155 balatoni fizetős és ingyenes strandnak összesen 7500 milliót adtak, vagyis a kétszáz férőhelyes füredi intim strand ennek az összegnek több mint a tizedét kapta.

Az Aranyhíd strand megvalósításának első ütemére, a környezet kialakítására 2021 márciusában nyújtott be pályázatot az önkormányzat. A kért 202 millió forintot, a beruházás teljes tervezett nettó költségét el is nyerték, 2022 februárjában előlegként fel is vették.

A tavaly április 4-én véglegessé vált építési engedélyhez kapcsolt helyszínrajz.  A terület felső részén halad az Aranyhíd sétány, balról az Esterházy strand keleti széle, jobbról a Brázay park, délről a terület jelentős részét a víztől elválasztó nádas és a tervezett stég határolja.

Az eredeti tervek szerint az új strand az első szakasz lezárulása után az Esterházy stranddal összekapcsolva, annak szolgáltatásait használva működne a fejlesztés második ütemének befejeződéséig. A jelek szerint közben összecsúszhattak az idősíkok, a strand csak a második ütem lezárulása után, önálló egységként kezdi meg a működést – írta a balatoni lap.

A második ütemben egy étterem, öltözők, illemhelyek és egy közösségi tér kialakítását tervezik. Erre 2022 júniusában adtak be pályázatot. Támogatásként most is a teljes tervezett nettó bekerülési összeget, 597 millió forintot kérték, és el is nyerték. 2023 márciusában a teljes összeget előlegként fel is vehették.

A strandról kidolgozott koncepció szerint “a vendégek számára jellemzően a terület intimitása és a Balaton-parton feltáruló panoráma jelenti majd a legnagyobb vonzerőt”. Az intimitáshoz hatásos eszköz lehet egy magas belépő. A panorámánál azonban gondot jelenthet, hogy a partot és ezzel a kilátást – egy 16 méteres nyílás kivételével – nádas zárja el a víztől, legalábbis egyelőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik