Belföld

Közel 1,5 milliárd forintba kerülnek a politikai tanácsadók

Az Adatvédelmi Hatósághoz fordul a K-Monitor, hogy kiderítsék, kiket foglalkoztatnak az Orbán-kormány minisztériumai tanácsadóként és főtanácsadóként. Mint írják, korábban már decemberben adatigénylésben fordultak az összes minisztériumhoz ez ügyben, a tárcák azonban sablonválaszaikban csak a tanácsadók összesített számát és bértömegét adták ki.

Ezt nem tudjuk elfogadni, ezért az Adatvédelmi Hatóságot fogjuk kérni, hogy mondja ki: a nyilvánosságra tartozik a tanácsadók kiléte

– írták hétfőn a közösségi médiában.

„A döntéshozatali folyamat fontos alakítói a minisztériumba ki-bejáró, érintettekkel egyeztető, döntéseket előkészítő tanácsadók. Nehezen vitatható, hogy a személyük és pozíciójuk közérdekű adat” – indokolták, hogy miért is fontos ismerni a kormányzati tanácsadók személyazonosságát, illetve miért ragaszkodnak a kért adatok nyilvánosságához.

A kormány tanácsadói 2018-ban még 137-en voltak, átlagfizetésük viszont alacsonyabb (630 ezer Ft) volt, ez mára 1 millió Ft fölé nőtt, így a bruttó bértömegük is 250 millióval több, mint 5 éve – részletezték a hvg.hu korábbi cikkére hivatkozva. A HVG 2021-es összesítésre hivatkozva azt írták, akkor a mainál kevesebb, 93 tanácsadó dolgozott a Kormánynak, 935 ezres átlagfizetéssel – ehhez képest ma már nemcsak minisztériumból, de tanácsadóból is több van.

Szerintük a tanácsadók személye nemcsak összeférhetetlen helyzetek felderítése miatt lenne fontos, de az adatnak politikatudományi jelentősége is van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik