Belföld

Az erős szél miatt narancsriasztással indul a hétfő

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Csak az ország középső részein emelkedhet fagypont fölé a hőmérséklet.

Hétfőn északon kezd felszakadozni a felhőzet, másutt erősen felhős, borult lesz az ég. A nap első felében főleg a Dunántúlon lehet több helyen hószállingózás, gyenge havazás, de keletebbre is lehet csapadék. Délután inkább a déli megyékben szállingózhat néhol a hó. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz erős, a Dunántúl középső és nyugati részén, illetve északkeleten viharos. A szél délutántól veszít némileg erejéből a szél. A hőmérséklet napközben -5 és +2 fok között várható, az ország középső részein emelkedhet fagypont fölé a hőmérséklet. Késő estére -6 és -1 fok közé csökken a hőmérséklet, írja a Kiderül.

Hajnalban első- és másodfokú (narancssárga) riasztást adtak ki az erős szél veszélye miatt.

A HungaroMet térképén a riasztások által érintett területek egy folyamatosan frissülő térképen követhetőek nyomon. A kiadott figyelmeztetés szerint a másodfokú veszélyjelzés Borsod-Abaúj-Zemplénre érvényes, ahol a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát is.

Azt írták, hétfő éjfélig a Dunántúl nyugati részén, illetve az északkeleti, szélérzékeny tájakon marad viharos a szél. Általában 60-80 km/órás széllökések várhatóak, de a magasabban fekvő részeken, a Balaton térségében, az északkeleti határ közelében ezt meghaladó lökések (~80-100 km/h) is előfordulhatnak. A Dél-Dunántúlon lehet kisebb havazás, melyből vékony, általában lepel – 3 cm vastagságú hólepel alakulhat ki délig. Délutánra szinte mindenütt megszűnik a havazás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik