Belföld

A film pörög tovább – de már digitálisan

Serco
Serco
A technológia sosem a légüres térben keletkezik. Szorosan kapcsolódik a társadalomhoz, elvárásokhoz, vágyakhoz és célokhoz. Ha a 19. század végén létrejött filmművészetre gondolunk, akkor nyilvánvaló az elvárás: mentsük meg a sérülékeny, celluloidra felvett, az időnek és a körülményeknek erősen kitett alkotásokat az utókor számára!

Szerencsére, erre már minden eszközünk megvan. Magyarországon ráadásul külön stratégia és gyakorlat foglalkozik a régi filmek digitalizálásával, felújításával – jó példa erre a sok-sok évvel ezelőtt nézhetőbbé, élvezhetőbbé tett 1931-es legenda, a Hippolyt, a lakáj.

Eredetileg csak gyűjtötték a filmeket, majd az 1990-es évektől nálunk is megindult a digitalizálás. A magyar Filmarchívum felbecsülhetetlen munkát végez azóta is, és ennek köszönhetően már 600 magyar film érhető el HD formátumban. A folyamat azonban nem áll meg, hiszen a Filmarchívum raktáraiban több mint 300 000 filmtekercset őriznek. Hogyan tovább a digitalizálásban?

A SERCO Informatika Zrt. IT Akták legújabb adásaiban a filmrestaurálás technikai és művészeti oldaláról beszélgettünk szakértő vendégünkkel, Ráduly Györggyel, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum  igazgatójával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik