Belföld

Lánczi Tamás elmondta, hogy mi lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal első feladata

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

A Szuverenitásvédelmi Hivatal február 1-jén megkezdi működését – jelentette be a szervezet elnöke szombaton a kormány Facebook-oldalán megosztott videójában. Lánczi Tamás fontosnak nevezte, hogy a szervezet nem hatóság, hanem hivatal, így nem nyomoz és nem szankcionál.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elsődleges feladata az, hogy vizsgálatokat folytasson le, kutasson és feltárja azokat a kockázatokat, amelyek „a magyar szuverenitásra leselkednek, és lehetőség szerint megtegyen mindent, hogy ezeket a veszélyeket elhárítsa” – közölte. A hivatal első feladata az lesz Lánczi Tamás szerint, hogy a soron következő, júniusban tartandó két választásra felkészüljön.

Hozzátette, hogy „a 2022-es országgyűlési választás után napvilágra került, hogy milyen befolyásolásai kísérletek történtek. A hivatal első feladata lesz, hogy megakadályozza, hogy ilyen még egyszer előforduljon” – fogalmazott a vezető.

Tehát úgy is fogalmazhatnék, hogy 2022 nem ismétlődhet meg

– hangsúlyozta Lánczi Tamás.

Szerinte Európában, de különösen Közép-Európában számos befolyásolásai kísérlet történt és történik: a „demokratikus akaratképzést eltérítik a külső erők attól, ahogy azt egyébként az adott állam jogszabályai előírják”.

Manipulálják a közbeszédet, civil szervezetek mögé bújva külföldi aktorok politikát csinálnak vagy politikát próbálnak csinálni, korlátozzák a közbeszédet. Hosszasan lehetne még sorolni azokat a negatív tendenciákat, amelyek Magyarországon is jelen voltak és külföldön is megfigyelhetők

– mondta Lánczi Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik