Belföld

Óriásplakátokon fog gyerekvállalásra buzdítani Novák Előd

A legférfiasabb dolog az apaság – A gyermek áldás címmel társadalmi célú óriásplakátkampányt indított Novák Előd országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk alelnöke az MTI beszámolója alapján.

Az ellenzéki politikus pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egy évnyi képviselői jövedelmét ajánlotta fel „közhasznú missziókra”, többek között erre a gyermekvállalást népszerűsítő kampányra, amit az Anya-Ország Alapítvánnyal együttműködve indított.

Hazánk legnagyobb problémája a katasztrofális demográfiai helyzet, melynek megváltoztatása nélkül nemhogy a nyugdíjrendszer, de az egész társadalombiztosítás és az egész államháztartás összeomlása fenyeget

mondta. Ha nem lesz demográfiai fordulat, az komoly gazdasági következményekkel fog járni, fogalmazott, hozzátéve, hogy az első gyermek vállalása harminc éves korig kitolódott, így a nagycsaládok kialakulása sok esetben már biológiai szempontok miatt sem nagyon lehetséges.

Novák Előd elmondta, hogy a most indított kampány keretében minden megyében gyermekvállalásra buzdítják az embereket, januárban a férfiakat, februárban pedig a nőket célozva. Szerinte azért is kell hangsúlyozni a gyermekvállalás egyéni és nemzetgazdasági fontosságát, mert a kormány „társadalmi célú hirdetések helyett csak kormánypropagandát folytat” az állami pénzből finanszírozott plakátokon.

Kitért arra: jövedelméből a plakátakción túl egy „hiánypótló” anyaotthon létrehozását is támogatja, amely a válsághelyzetbe került kisgyermekes és várandós nőknek kínálna szállást az abortusz elkerülése érdekében.

Téglásy Imre, az Anya-Ország Alapítvány alapítója arról beszélt, modellértékű anyaotthont szeretnének létrehozni annak érdekében, hogy az elmagányosodott, szociálisan válsághelyzetben lévő anyák ne pusztítsák el gyermeküket. Szeretnék elérni, hogy másállapotukat a nők ne terhesnek érezzék, hanem „áldott, diadalmas állapotnak”, és hogy a gyermekvállalás a férfiak számára is jelentsen „áldott állapotot” – mondta.

Hozzátette: ma ez sokszor azért nincs így, mert a termékenység nem számít társadalmi kérdésnek, „a társadalmunk nem anyaközpontú”, így a bajba jutott várandós nők nem kapnak elegendő segítséget a családvédelmi szolgálatoktól sem. Téglásy Imre hangsúlyozta: szükséges az anyák erkölcsi és anyagi megbecsülése, mielőbb lehetővé kellene tenni például, hogy az anyák az átlagfizetéssel azonos mértékű juttatást élvezzenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik