Belföld

Szobrot állítanának a 2006-os szemkilövetéseknek a Dohány utcában

Magyar Trikolór Naptár / Facebook
Magyar Trikolór Naptár / Facebook

Online petíció indult annak érdekében, hogy a nyári választások közeledtével új szobrot avassanak Budapest belvárosában. Nem akármilyen szoborról lenne szó: amint a Gulyáságyú Média kiszúrta, és elsőként megírta, egy 2006-os szemkilövetős jelenetet formálna meg az alkotás, és ha elegendő társadalmi támogatottság sorakozik fel a kezdeményezés mögött, az ígéretek szerint elindítják a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

A projekt megálmodója a korábban a Benes-dekrétum ellen is aláírásgyűjtésbe kezdő Szilágyi Ákos, aki már a fenti látványtervet is megosztotta a nyilvánossággal. Mint felhívásában írja, 2006 őszén „felhergelt és félrevezetett rendőrök brutális kegyetlenséggel verték szét az akkori legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz-KDNP békés megemlékezését az Astoria környékén. Az egyik áldozat szemét (…) gumilövedékkel lőtték ki a rendőrök” – az ezt követő pillanatokat örökítené meg a szobor, ahogy az áldozathoz egy másik tüntető lehajol és karjába fogja. Szilágyi szerint ez a jelenet egyszerre szimbolizálja

  • a mártíriumot,
  • az irgalmat,
  • a testvériséget,
  • az elnyomást,
  • a szabadság- és igazságvágyat
  • és a magyar sorsot.

A fenti jelenet konkrét eseményt jelenítene meg, a megjelenített áldozat ugyanis Nagy László, akinek valóban kilőtték a szemét 2006-ban. Ő a Hír Tv-nek 2021-ben azt nyilatkozta, nem csak a szeme világát, mindenét elveszítette. 2022 decemberében hunyt el. Szilágyi Ákos elmondása szerint néhány méterről követte végig, ahogy Nagynak kilövik a szemét, mindez állítása szerint a Dohány utca bejáratánál történt, ezért a szobrot is ide álmodta meg. És hogy miért most arról így értekezett:

„Egyfelől a közelmúltban az ismert módon véget ért a Budaházy nevéhez kötött Hunnia per. Ezzel a napi közbeszédből végleg eltűnik 2006.”

Ugyanakkor a 2006-os rendőrterror óta felnőtt egy új generáció, amelynek tagjai szinte semmit nem hallottak a véres eseményekről. Akik szerint ezek elkövetője egy kedves, humoros, öregedő politikus bácsi. Miközben 1989, a rendszerváltás óta ő volt az első, aki kezet emelt nemzetére. A közelgő választásokig mindenkihez el kell jutnia a valós tényeknek 2006-ról, hogy tájékozott fiatalok tudjanak megfontolt döntést hozni, amikor közös jövőnkről szavaznak 2024 júniusában

– idézte meg Gyurcsány Ferencet és üzent egyúttal a szavazóknak Szilágyi Ákos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik