Belföld

Karácsony a Budapest-bérlet megszüntetéséről: Lázár Jánosnak kell az a pénz, ami Budapestnek jár

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Karácsony Gergely szerint semmilyen észérv nem támasztja alá a Budapest-bérlet megszüntetését. Sőt, a főpolgármester úgy gondolja, a kormány csak a beborult költségvetését akarja Budapest kárára kezelni – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd műsorában a főpolgármester.

Karácsony felidézte: 2010-ben megkötött egy megállapodást az állam és a fővárosi önkormányzat arról, hogy a Budapest-bérlet érvényes a városon belül minden szolgáltató járművére. Ez a megállapodás jelenleg is érvényben van – szögezte le. Az Index hazudik – fogalmazott a főpolgármester, miután a portál arról írt, hogy Karácsony Gergely és Draskovics Tibor fúrta meg a Budapest-bérletet.

Az Index azért hazudik, mert egy olyan levélre hivatkoznak, amit a BKK vezérigazgatója írt a BKK igazgatótanács tagjainak. És az abban a levélben megfogalmazott állítások semmilyen összefüggésben nincsenek az Index állításaival

– mondta Karácsony Gergely. A cikk azt állítja, hogy a főváros kapott egy ajánlatot a kormánytól, amit ha elfogadott volna, akkor a BKK-bérlet újra érvényes lenne mindenhol. Ez az állítás hazug. Ugyanis a kormány álláspontja, javaslata nem ez volt – mondta a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormány azt javasolta, hogy kössék meg újra az agglomerációs szerződést, amit a főváros egy magasabb összeggel fizetne az államnak. Karácsony hozzátette: az említett 2010-es megállapodást ők biztosan nem fogják felmondani.

A főpolgármester szerint azért nem akarja megkötni a kormány az agglomerációs megállapodást, mert ez vétójogot biztosít a fővárosnak a járatritkítások esetében.

Karácsony az ATV-nek arról is beszélt, hogy:

Azt a hamis látszatot keltik, hogy ebben a vitában két egyenlő fél van, akik nem tudnak megállapodni. A nagy túrót! Lázár János eldöntötte, hogy ezt a rendszert fölborítja, mert neki kell az a pénz, ami Budapestnek jár, és kevesebb járatot akar üzemeltetni a HÉV-eken. És ennek az az ára, hogy a Budapest-bérlet mögé felépített megállapodást fölrúgja. Ennyi az egész.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik