Belföld

Betiltatná a petárdázást és a magántűzijátékokat a Párbeszéd

MTI Fotó: Balogh Zoltán
Szilveszterezők petárdáznak a belvárosi Vörösmarty téren 2017. január 1-jére virradó éjjel.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Szilveszterezők petárdáznak a belvárosi Vörösmarty téren 2017. január 1-jére virradó éjjel.

A magánhasználatú pirotechnikai eszközök betiltását követeli, és ennek érdekében petíciót indít a Párbeszéd-Zöldek – tette közzé az ellenzéki párt a Facebook-oldalán.

Mint írják, a 2023-as szilveszter sem múlt el petárda- vagy tűzijáték-balesetek nélkül: 32 tűzesetet, valamint súlyos és könnyű személyi sérüléseket is okozott a pirotechnikai eszközök használata.

Emellett több százezer házi- és vadállat, illetve sok kisgyermek virrasztotta végig a sok helyen estétől hajnalig tartó folyamatos durrogtatást.

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy kevesek szórakozása mások nyugalmát és biztonságát zavarja. „A szilveszterek újra és újra igazolják a Párbeszéd–Zöldek évek óta hangoztatott kifogásait a petárdázás és a tűzijátékok ártalmas környezeti és szociális hatásaival kapcsolatban. A kontroll nélkül használt pirotechnikai eszközök nemcsak baleseteket, tűzeseteket okoznak, valamint ezrek nyugalmát teszik tönkre egy egész napon át, de rendkívül súlyosan érintik fogyatékkal élő embertársainkat és velünk élő társállatainkat is.”

Emlékeztetnek: az ellenzéki párt korábban benyújtott már egy törvénymódosító javaslatot, amely tiltaná a magánhasználatú pirotechnikai eszközök alkalmazását, és most petíciót is indítanak a betiltás érdekében.

Mi, zöldek, ugyanis azt gondoljuk: lehet szelíden, kulturáltan, környezetkímélően, ember- és állatbarát módon, velünk élő ember- és állattárasaink iránt nagyobb odafigyelést tanúsítva is ünnepelni

– fogalmaznak a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik