Belföld

Karácsony Gergely: Budapest legyőzhetetlen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

2023 Budapest számára egyszerre volt ünnep és megpróbáltatás

– fogalmazott a Facebookon közzétett újévi beszédében Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint az elmúlt évet a járvány után az ukrajnai háború, az energiakrízis, az infláció, az árvíz, valamint „a Budapest-ellenes kormányzati politika” jellemezte.

Azt mondtuk: túléljük, ha beledöglünk is. És túléltük. Sőt, nem csak túléltünk, de volt okunk ünnepelni is. Ünnepeltük a nemzet fővárosát a 150. születésnapján. Felköszöntöttük többek között a megújult 3-as metróval, a felújított gyönyörű Lánchíddal.

Karácsony szerint az elmúlt év azt is megmutatta, hogy Budapest legyőzhetetlen. Mint mondta, ha a tavalyi a túlélés éve volt, akkor 2024 a felkészülés éve lesz. Hozzátette, az ellenállóképesség ma a kulcsszó Európában, és ennek kell lennie Budapesten is.

„Növelni kell a város erejét, szabadságát, hogy megvédje magát és alkalmazkodjon, ha kell” – fogalmazott. Aláhúzta: ma gerjesztett indulatokkal feszülnek egymásnak az emberek, hajlamosak vagyunk békésen tűrni az igazságtalanságokat, például a rossz egészségügyi ellátást, a növekvő árakat vagy az alacsony béreket.

Gyűlöletcunamit zúdítanak ránk. De nekünk nem lesz időnk gyűlölködni, mert a város jövőjével leszünk elfoglalva.

Karácsony felidézte, hogy két felemelő találkozása is volt az életében tavaly: Ferenc pápával és Németh Roland Ferenccel, a 149-es busz egyik sofőrjével (utóbbi a buszon segített egy szülő édesanyának). Mint mondta, 2023-ban az egyik meghatározó élménye volt a Magyarázat mindenre című film, ugyanis az megmutatta, hogy az országon belül párhuzamos valóságokban élnek az emberek. Emlékeztetett, hogy Reisz Gábor, a film rendezője a Velencei Nemzetközi filmfesztiválon a díjának átvételekor azt javasolta a magyar közönségnek, hogy kezdjenek el beszélgetni. Akivel még lehet. Karácsony ugyanezt kívánja 2024-re.

Kezdjünk el beszélgetni. Hátha kisül belőle valami jó

– fogalmazott a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik