Belföld

2023 kedvencei: 30 izgalmas a 15 ezer idén feltöltött Fortepan-fényképből

Obetkó Miklós / Fortepan
1975.
Obetkó Miklós / Fortepan
1975.
Az idei évben 15 ezer fénykép került a Fortepan digitális fotóarchívumba. Olyan szerzőkkel gazdagodott a 190 ezresre duzzadt fényképgyűjtemény, mint Gárdos Katalin, a Pest Megyei Hírlap fotósa, Glósz András és Kanyó Béla szabadúszó fotóriporterek, Ungváry Rudolf író, Gothár Péter filmrendező, Leskó Imre tokaj-hegyaljai amatőr fotós és a Középületépítő Vállalat műszaki fényképészei. Bolvári László Posta Járműtelepi képeit, Dorics István mohácsi és óbudai fotóit, Vozárik Edit műemlék épületekről készült utcaképeit és Ján Gerci érsekújvári graffiti fotóit is az idén ismerhettük meg. A Flanek–Falvay–Kováts család gyűjteménye, benne Schickedanz Albert festő, műépítész képeivel szintén idei gyarapodás, az Est lapok szerkesztőségét is láthatjuk már a Fortepanon, a középpontban Salusinszky Imre főszerkesztővel. Papp Dezső Budapesten fotózott az 1956-os forradalomban, Hámori Gyula fotóriporter a szocializmus idején készített rengeteg egyházi témájú képet, Fábián József képein számtalan fodrászverseny, fodrászműhely és fodrászvizsga jelenik meg, Hidas Gyula pedig alternatív zenekarok koncertjein fotózott az 1980-as évek elején. Az Obetkó család képei mellett Fodor András költő és családjának fotói is elérhetők már a Fortepanon. Nagyon sok új szemszögből ismerhetjük meg tehát még jobban a keszekusza 20. századot.

Néhány adományozónkat a Heti Fortepan cikksorozat keretében részletesebben is bemutattuk: Lipovits Károly testnevelő tanárnak a csornai sportéletről készített zseniális fotói kapcsán írtunk, Nagy József fényképein a győri víziélet elevenedik meg. Horváth József, a Magyar Filmiroda egyik első operatőrének történetét is feldolgoztuk, Szenczi Mária műtermi fotóiról szintén bővebben írtunk. Egy 1955-ben összeállított propagandaalbum a szocialista főváros első tíz évéről úgyszintén terítékre került.

A Brück & Sohn német családi képeslapkiadó cég a XX. század elején fotóztatta a magyar fővárost levelezőlapjaihoz. A drezdai Deutsche Fotothek fotótár online archívumában a Fortepan szerkesztője, Tamási Miklós akadt rá erre a fotóanyagra, aminek köszönhetően most már nagy méretben is megcsodálhatjuk ezt a több száz képes fotóválogatást a békebeli Budapestről a Magyar Nemzeti Galéria Budapest. Az első aranykor című kiállításán és a Fortepanon is.

A pepita kőpadló után pedig a csíkos ruhák is sorra kerültek.

Szerzői írásaink is gyarapodtak: Orosz István a börtönszlengben merült el Urbán Tamás fotóin inspirálódva, Durica Katarina az erotikus tartalmú Fortepan-fotókat énekelte meg, Barnás Ferenc pedig azokról a pillanatokról írt, amikor alapvetően nem szoktunk fényképezni.

Szakértői írásainkban Branczik Mártának a Kiscelli Múzeumban futó Virtuális leletmentés projektje mellett frissen megjelent könyvek apropóján érintettünk néhány fontos témát: Zubreczki Dávid a balatoni templomokról írt, Török András fővárosi útikönyve kapcsán a legkorábbi fortepanos budapesti fényképekről osztott meg érdekességeket, N. Kósa Judit pedig a nagykörútról szóló könyve alapján villantott fel néhány izgalmas összefüggést.

Szeptemberben lett hároméves a Heti Fortepan blog​, ebből az alkalomból szerzőink válogatták össze tizenkét legérdekesebb cikkünket.

Visszatekintésként pedig következzen harminc kedvencünk a 15 ezer 2023-ban feltöltött Fortepan-fotóból.

Artfókusz / Fábián József / Fortepan 1967.
Artfókusz / Fábián József / Fortepan 1960.
Zimre Zsuzsa / Fortpean Palotai Gyula szobrászművész alkotása a győri MTH 400. sz. Wilhelm Pieck Iparitanuló Intézete (ma Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium) falán 1951-ben.
Kanyó Béla / Fortepan 1985.
Leskó Imre / Fortepan Házépítés Tarcalon 1976-ban.
Leskó Imre / Fortepan 1979.
Gárdos Katalin / Fortepan Benke Valéria, az MSZMP PB tagja beszédet tart az aszódi kultúrteremben rendezett pártnapon 1973-ban. Balra Dr. Mondok Pál, a Pest-megyei Tanács elnöke, jobbra Cservenka Ferencné, az MSZMP KB tagja.
Hajdú György / Fortepan 1970.
Lipovits Károly / Fortepan 1960.
Flanek-Falvay-Kováts / Fortepan 1908.
Flanek-Falvay-Kováts / Fortepan Balatonszemes, 1915.
Papp Éva / Fortpean 1931.
Papp Éva / Fortepan 1937.
Bolvári László / Fortepan A posta XIV. kerületi központi járműtelepén 1955-ben.
Szalai Teréz / Fortepan 1935.
Fodor András örökösei / Fortepan Fábry Zoltán író, irodalomtörténész stószi házában 1968-ban.
Obetkó Miklós / Fortepan 1962.
Hirsch Hugó / Fortepan 1928.
Németh Tamás / Fortpean 1959.
Hámori Gyula / Fortepan Pannonhalma, 1960.
Hámori Gyula / Fortepan 1955.
Páldi Vince / Fortepan 1972.
Vajda Márton / Fortepan A Rupp-hegyen 1958-ban, háttérben a TV torony a Széchenyi-hegyen.
Középületépítő Vállalat / Kreszán Albert – Koczka András – Kemecsei József / Fortepan 1972.
Gárdos Katalin / Fortepan Baleset a Soroksári úton Dunaharasztiban 1969-ben.
Horváth Péter / Fortepan A Fidesz választmánya a párt budapesti irodájában 1989 elején. Molnár Péter, Ökrös Tamás, Kövér László, Fodor Gábor, Szelényi Zsuzsa, Tirts Tamás, Hegedűs István, Győri-Molnár Lajos, Wachsler Tamás, Deutsch Tamás, Víg Monika és Rockenbauer Zoltán.
Ungváry Rudolf / Fortepan 1963.
Deutsche Fotothek / Brück und Sohn / Fortepan Kombinált hajó- és fürdőjegyet is lehetett vásárolni 1907-ben.
Cseriti / Fortepan Mária napi búcsú a Szentkúti-kápolnához vezető úton az imádkozó Szent Szűz csatkai zarándokhelyén 1978-ban.

Az elmúlt évek kedvencei: 2022, 2021, 2020

Összeállította: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/2023-kedvencei

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik