Belföld

Momentum: Fillérekért árverezik el a fölösleges lélegeztetőgépeket

MTI / Balogh Zoltán
Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén.
MTI / Balogh Zoltán
Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén.

Fillérekért árverezik el a méregdrágán vett, használhatatlan lélegeztetőgépeket

– ezt állítja pénteki Facebook-bejegyzésében Gelencsér Ferenc.

A Momentum elnöke szerint az „állampárt botrányosan drága és szakmailag is indokolhatatlan lélegeztetőgép-beszerzési bizniszének az egyik fő nyertese a TMT Technics Kft. volt, amelynek a tulajdonosa dr. Tóth László. Gelencsér felidézi, hogy ez a cég 2019 végéig szerény, de biztonságos nyereséget termelt, azt az évet 114 milliós árbevétel mellett 21 millió forint adózott nyereséggel zárta, amelyet Tóth osztalékként fel is vett. „2020-ban aztán az optikai eszközök gyártásával foglalkozó kis cég megütötte a főnyereményt, fürkészőként és portyázóként több mint 1000 darab lélegeztetőgépet tudott felhajtani, amit el is adott az államnak – ezért nagyságrendileg 13 milliárd forintot kaszált, tehát a gépek darabját több mint 10 millió forintért adta el” – írja posztjában a Momentum elnöke.

2020-ban hirtelen hatalmas, négymilliárdos tartozás jelent meg a cégnél, „papíron” pedig majdnem 6 milliárd forintos eszköz-forrás állományuk volt. 2023. december 20-án a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus ingó árverési rendszerébe árverésre került fel a TMT Technics Kft. tulajdonában álló 500 darab, valamint 249 darab, összesen tehát 749 darab lélegeztetőgép, valamint egy doboznyi és négy zacskónyi alkatrész” – szúrta ki Gelencsér.

A lélegeztetőgépek becsült értéke 1,3 millió forint – darabonként! Tehát a 749 darab lélegeztetőgép megvásárolható most mindössze 323 millió 700 ezer, valamint 650 millió forintért, összesen tehát nem egészen 973 millióért

– írja az ellenzéki politikus. Hozzáteszi: a végrehajtást a Külgazdasági és Külügyminisztérium kérte, a követelése pedig 4 milliárd forintnyi előleg, amit a tárca korábban megfizetett a kft.-nek, és most szeretné visszakapni, „feltehetően azért, mert nem kapott érte semmit.”

Gelencsér megjegyzi, ha nem lesz túl nagy az érdeklődés a gépek iránt, akkor 2024. február 11-e után a 749 darab lélegeztetőgéphez akár már összesen 9 millió 737 ezer forintért hozzá lehet jutni, azaz „lélegeztetőgépenként akár 13 ezer forintért!”

A Momentum elnöke szerint számos megválaszolatlan kérdés akad az üggyel kapcsolatban. Így például az, hogy

  • miért fizetett ki a külügy 2020-ban 4 milliárd előleget lélegeztetőgépre egy olyan kisvállalkozásnak, amely optikai termékeket gyártott, és a saját tőkéje 2019 év végén összesen 60 millió forint volt?
  • Mit tett a külügy 2020 és 2023 között, hogy ezt a 4 milliárd forint felelőtlenül és könnyelműen elutalt közpénzt visszaszerezze?
  • Miért nincs a TMT Technics Kft.-nek a 2022. üzleti évre vonatkozóan leadott beszámolója?
  • Ha még ezen az áron sem lesz vevő, és lehet, hogy nem lesz, végül esetleg 10 millió forintért sem kell senkinek a 749 darab lélegeztetőgép, akkor hogyan térül meg a külügy által minden jogi és pénzügyi garancia nélkül elutalt 4 milliárd forintnyi előleg?

Gelencsér szerint a „legkínzóbb” kérdés, hogy mennyit ér valójában egy ilyen lélegeztetőgép?

Mert a végrehajtó, aki nyilván szakértelem és kellő információ birtokában értékelte fel a készletet, csak gépenként 1,3 millió forintra becsülte az árukat. Mi pedig jóval 10 millió forint fölött fizettünk értük

– írja a Momentum elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik