Belföld

„Még megvan a Fidesz-párttagkönyvem, igaz, már kevésbé tartom becsben” – barcsi ősfideszesek csatlakoztak az ellenzéki összefogáshoz

Anderné Röszler Erika / Facebook
Anderné Röszler Erika / Facebook

December elején tűnt fel egy kép Anderné Röszler Erika, Barcs egyik ellenzéki önkormányzati képviselőjének Facebook-oldalán, amelyen bemutatták a helyi ellenzéki összefogás jelöltjeit a jövő júniusi önkormányzati választásra. Hivatalosan két civil egyesület fogott össze, a valóságban azonban kivétel nélkül ellenzékiek kötöttek szövetséget a helyhatósági voksolásra. A helyi ügyekben jártas személyek azonnal kiszúrhatták, hogy a felsorakozottak között ott van Karvalics Ottó, Barcs korábbi fideszes polgármestere is, aki a nagyobbik kormánypárt színeiben 2010 és 2014 között a térség országgyűlési képviselője is volt.

A Népszava megkereste a politikust és a szokatlan szerepvállalásról kérdezte. Karvalics nekik elmondta, korábban azért indult el a polgármesteri címért (majd amikor összeférhetetlenné vált az országgyűlési képviselői poszttal, azért mondott le utóbbiról és maradt a város élén) mert tenni akart Barcsért.

És most is ezért döntöttem úgy, hogy beszállok az ellenzéki összefogásba. Egyszerűen nem tudom elviselni, milyen irányba mennek a dolgok a városban. Helyben elfogadhatatlan az a mentalitás, ha valaki nem áll be a sorba, azt ellehetetlenítjük. Egy településen szükség van kompromisszumokra, itt az ember nem egy pártot szolgál, hanem a várost

– jelentette ki Karvalics, aki már az első szabad önkormányzati választáson bekerült a helyi testületbe. Ahogy a Népszava írja, előbb az SZDSZ és a Fidesz közös jelöltje volt, majd 1994-ben szocialistaként nyert, 1998-ban pedig ismét fideszesként szerzett mandátumot, azóta egészen mostanáig kitartott a kormánypárt mellett. Az ellenzéket a jövőben nem hivatalos pozícióból, hanem aféle tanácsadóként segítené. Állítása szerin még nem árulózta le senki a kormányoldalról, ugyanakkor nem tart a karaktergyilkosságtól.

Karvalics mellett Racsek József, Barcs korábbi alpolgármestere is feltűnik az ellenzékiek között a fenti fotón, annak ellenére, hogy a lap forrásai szerint a Fidesz helyi szervezetének alapítójáról, igazi ősfideszesről beszéletünk esetében. Ő azt mondta, soha ilyen rossz állapotban nem volt a város.

Nem én változtam, nem léptem ki sehonnan, még a Fidesz-párttagkönyvem is megvan, igaz, az elmúlt időszakban történtek miatt már kevésbé tartom olyan becsben, mint korábban

– írta le viszonyát a kormánypárttal a másik átlépő, aki szintén nem tart attól, hogy ő vagy esetleg a családtagjai megsínylik a „pálfordulást”.

A helyi viszonyokat a lapnak Horváth József ellenzéki önkormányzati képviselő vázolta. Mint mondta, ha lett volna összefogás 2019-ben, a nyolc körzetből hatban is nyerhetett volna az ellenzék, így viszont elaprózódtak a kormánypártokkal elégedetlenek voksai. „Két éve kezdtünk el beszélgetni, hogy szükség lenne összefogásra, s elég hamar kiderült, hogy Racsek József és Karvalics Ottó is hasonlóan gondolkodik a jelenlegi városvezetésről, mint az ellenzék” – vázolta a kezdeteket a képviselő. Az együttműködés a jelek szerint most újabb szinre lép.

Barcs polgármesteri tisztségét jelenleg a fideszes Koós Csaba Tibor tölti be. A 2019-es önkormányzati választáson a tizenegy tagú képviselőtestületben a Fidesz jelöltjei hét helyet szereztek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik