Belföld

Székelykáposzta, fadíszítés és Grincs a nappali melegedő karácsonyán

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Székelykáposzta, fadíszítés és Grincs a nappali melegedő karácsonyán

A rezsiválságban már nem csak hajléktalanok, de éhes vagy éppenséggel telefont tölteni vágyó honfitársaink is megjelennek az ellátóhelyen.

December 20-án karácsonyoznak a BMSZKI Dózsa Origóc Nappali Melegedő ügyfelei. Ezen a napon különleges menüvel, házi székelykáposztával várták őket a szokásos naponta biztosított koszt (konzervétel, kenyér, tea) mellett, amit érezhetően nagy várakozás fogadott. A karácsonyi készülődés már korábban megkezdődik. Az itt dolgozók célja, hogy a nagyrészt hajléktalan ügyfeleknek is legyen lehetősége ráhangolódni az ünnepre.

„Mi a személyiségünkkel dolgozunk. Nagyon fontos, hogy itt ne érje őket az a fajta bántás, amivel az utcán találkoznak” – mondja Donkóné Gazsi Éva, a Origóc Nappali Melegedő vezetője. „Amellett, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtunk, amiket a legtöbben a saját otthonunkban tudunk igénybe venni, ez egy biztonságos tér is kell, hogy legyen.”

A hajléktalanellátásban a krízisidőszak novembertől áprilisig tart, az ősz során folyamatosan emelkedik a bejáró ügyfelek száma. Ügyfél bárki lehet, akinek szüksége van az itt nyújtott segítségre. Az elmúlt időben érzékelhető változás, hogy egyre többen vannak, akik nem az utcáról jönnek be, hanem a rezsiválság következményeképp szorulnak a melegedő szolgáltatásainak – például telefontöltés, mosás, tisztálkodási lehetőségek – igénybe vételére.

 

Galéria
Nagy Borbála / 24.hu
Olvasói sztorik