Belföld

A kormány megszünteti a céget, amely a nemzeti laborhálózat létrehozására alakult

MTI
MTI

A péntek este kiadott Magyar Közlöny szerint a kormány visszavonja a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai laborhálózat kialakításáról szóló tavaly novemberi döntését.

A Portfolio szerint a rendkívül rövid kormányhatározat arra utal, hogy változtak a kormány tervei a labortevékenységek államosítását illetően. Ezt erősíti egy másik pénteki kormányrendelet is, amely „a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság által ellátott feladatok központi költségvetési szerv általi átvételéről” címet viseli.

Ezek szerint a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. (NOLD) által ellátott feladatokat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) veszi át. Az átadás-átvétellel kapcsolatos feladatok végrehajtásáért az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt személy lesz felelős.

A NOLD 2023. december 31-ével adja át a feladatait, és ezzel egyidejűleg meg is szűnik.

A kormány eddig több mint egymilliárd forintot elköltött arra, hogy egy nemzeti laborcég legyen. A Hvg.hu novemberben azt írta, hogy a laborok centralizálása nem került le a napirendről, „csak közelít a realitásokhoz”. Egyelőre a megyei irányító kórházak kapták meg a feladatot, hogy gyűjtsenek adatokat az alájuk tartozó intézmények laborkapacitásáról.

Az eredeti tervek szerint az állami laborhálózat öt régióközponttal működött volna, az orvosi egyetemek klinikái és az egyházi kórházak laborszolgáltatásai kimaradnak belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik