Belföld

Balatonalmádiban ölt a szén-monoxid

Péntek délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Balatonalmádiban a Szabadság úton ketten is rosszul lettek szén-monoxid miatt. A tűzoltók azonnal kivonultak a kétszintes családi házhoz, amelynek a két tetőtéri szobájában szellőztetés közben is erős szén-monoxid-koncentrációt mértek. Az ott élő idős házaspár egyik tagja életét vesztette a mérgező gáz miatt, a másik kórházba került. Az épületben egy vegyes tüzelésű kazán üzemelt. Feltehetőleg a kémény rossz, repedezett állapota miatt keletkezett szén-monoxid – írta a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Ezzel az esettel idén már tizennégy áldozat írható a szén-monoxid számlájára. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik. A kémény rossz állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen.

Családi házakba a kéményseprő csak akkor megy elvégezni az ingyenes kéményellenőrzést, ha a kéménytulajdonos időpontot foglal. Ha a családi ház kéményére gázkészülék van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel fűtenek, akkor évente tanácsos ellenőriztetni. A hasonló tragédiák elkerülése érdekében mindenképpen ajánlott élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével. A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető ezen az oldalon – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik