Belföld

Hiába kapott jogvédelmet a Főváros, 40 percen belül inkasszózott az Államkincstár

Varga Jennifer / 24.hu
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Della podcast vendégeként 2023. május 8-án., Image: 774577877, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Della podcast vendégeként 2023. május 8-án., Image: 774577877, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

A Fővárosi Törvényszék egy újabb eljárás keretében ma megítélte az azonnali jogvédelmet a fővárosi önkormányzatnak a szolidaritási hozzájárulás miatt indított perben, a Magyar Államkincstár (MÁK) ennek ellenére leemelte a decemberi tételt – tájékoztatta a Népszavát Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Az önkormányzat ugyanis a decemberi inkasszózás elhárítása érdekében beadott egy másik azonnal jogvédelemre vonatkozó kérelmet is, amelynek elbírálási határideje ma járt le.

A MÁK nagyon fürge volt Kiss Ambrus szerint: a bíróság végzését 10 órakor kapta meg a fővárosi önkormányzat, az ítélet azonnal hatályba lépett. Ehhez képest az államkincstár 40 perc múlva újra inkasszózott: ezúttal 4,8 milliárd forintot emelt le a főváros számlájáról, amely egyébként már jócskán mínuszban van.

Az eset miatt Kissék feljelentést tettek hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával.

Mint ismert, a fővárosi önkormányzat még júniusban indított pert a Magyar Államkincstár ellen a Tarlós-éra óta tizenkétszeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások fenntartását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt. Tarlós István főpolgármestersége idején a fővárosi önkormányzatnak 5 milliárd forintot kellett fizetnie a fenti jogcímen, az idén már 58 milliárdot, jövőre pedig 75 milliárdot. Ebben a perben a Fővárosi Ítélőtábla, amellett, hogy eljárásjogi okok miatt új eljárásra utasította a törvényszéket, azonnali jogvédelmet adott a Fővárosnak, így az államkincstár nem nyúlhat a számlájához.

Tegnap azonban a Kúria döntött az ügyben, elfogadta a MÁK az azonnali jogvédelmet kifogásoló fellebbezését. Varga Mihály pénzügyminiszter is azon a véleményen van, hogy jogosan szedte be a kincstár a főváros tartozását – írta a lap.

Kiss Ambrus szerint a MÁK rosszul értelmezte a Kúria döntését. – A Kúria csupán azt mondta ki, hogy a Főváros Ítélőtábla nem volt illetékes ebben az ügyben. A döntés indoklása nem terjedt ki az ügy érdemi részére, de ez valójában lényegtelen, hiszen a kincstár már levonta a novemberi 3,8 milliárd forintot” – válaszolta a Népszavának a főpolgármester-helyettes.

A hvg.hu megkereste az Államkincstárat az ügyben. A MÁK azt válaszolta, hogy a beszedési megbízás benyújtása előző nap, még december 21-én történt, míg a Fővárosi Törvényszék december 22-én kézbesítette a nem jogerős végzését, amelyben megtiltották nekik, hogy szolidaritási hozzájárulás tekintetében a fővárossal szemben „beszedési megbízást nyújtsanak be”, így ők törvényesen jártak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik