Belföld

Az MSZP háromszor is pert nyert a lejanicsárképzőzött MCC Alapítvány ellen, aztán jött az Alkotmánybíróság

MTI
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
MTI
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

Nagyon nem tetszett a több mint 500 milliárd forintos állami vagyonnal kistafírozott MCCA-Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak, hogy kisgömböcnek és fideszes háttérintézménynek nevezte az MSZP-s Molnár Zsolt, ezért bíróság fordult, de pereskedést mind az első, mind a jogerős másodfokon is elvesztette, sőt a Kúrián sem fogadta el a panaszukat. Ekkor azonban jött az Alkotmánybíróság.

Az AB megsemmisítette mindhárom bírósági ítéletet.

Korábban megírtuk, hogy z MCCA, amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, azért perelt, mert fideszes háttérintézménynek, a Fidesz janicsárképzőjének, valamint fideszes kisgömböcnek nevezték egy másfél évvel ezelőtti videóban, amelyben az is elhangzott, hogy közreműködtek a „fideszes lenyúlásban”.

Az MCCA azt is kifogásolta, hogy a szocialisták videójában a révfülöpi hajókikötőt mutatták, ami – a révfülöpi vitorláskikötővel ellentétben – nem került az alapítvány tulajdonába. Az MCCA azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, megsértették a jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait és hogy valótlanul híresztelték, hogy a felvételen szereplő révfülöpi hajókikötő az alapítvány tulajdonába került.

A bírósági ítéletek kimondták, hogy a tényekből okszerűen le lehet vonni azt a következtetést, hogy az MCCA-nak van fideszes kötődése, Molnár Zsolt MSZP-s politikus tévedését pedig, hogy a videójában a vitorláskikötő helyet a hajókikötő szerepelt, jelentéktelen tévedésnek minősítette a Fővárosi Ítélőtábla, ami emiatt alkalmatlan az alapítvány jó nevének megsértésére.

Az Alkotmánybíróság azonban nem így látta. A határozat szerint – amelyet a Hvg.hu vett észre –  egyértelműen téves tényállításról volt szó, a Facebook-videó készítőitől „minden kétséget kizáróan elvárható lett volna a kérdéses ingatlanok megfelelő azonosítása”. Jóhíre egy szervezetnek is van, és az Alaptörvény azt is védi. Az ilyen téves állítás nem minősíthető lényegtelen tévedésnek, mert alkalmas arra, hogy az MCC megítélését a társadalom széles körében negatívan befolyásolja.

Az AB szerint a bíróságok tévesen ítélték meg a helyzetet, megsemmisítette ítéleteket, ezért az ügy tárgyalását előről kell kezdeni. A döntéssel egyedül Schanda Balázs alkotmánybíró nem értett egyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik