Belföld

Egymást gyalázta a Kúria és a bírósági hivatal elnöke, jegyzőkönyvezték is

MTI
Varga Zs. András, a Kúria elnöke
MTI
Varga Zs. András, a Kúria elnöke

Páratlan, személyeskedő vita tanúi lehettek a bírói önigazgatás képviselői két hete, amikor Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke összeszólalkozott – írta a Hvg.hu.

A lap megszerezte az Országos Bírói Tanács december 21-én publikált jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy a testület december 5-6- ülésén Varga Zs. többek között azzal vádolta meg a Handó Tünde utódját, Senyei Györgyöt, hogy a Schadl-ügyben mélyebben érintett, mint azt bevallja, és követeli, hogy ha beigazolódik, akkor annak legyenek következményei.

Senyei viszontválaszában „null kilométeres” bírók Kúriára ejtőernyőztetését rótta fel Varga Zs.-nek, és a teljes igazságszolgáltatás leuralásával vádolta meg.

A dühödt önkényeskedés az Ön műfaja. Mindenki tudja, legalábbis sokan tudják-tudjuk, hogy egy vágyálma van: az igazságszolgáltatás leuralása. Aki ezzel ellentétes véleményt formál, azt ellenségként kezeli. Ezt látjuk, tudjuk több esetben is

– mondta Senyei az OBT ülésén.

A személyeskedő, indulatos szóváltás azért rendkívüli, mert mind a két fél közismerten politikai kinevezettje az Orbán-rendszernek, akiknek a bíróságok pacifikálására, a kellemetlen ítéletek elkerülésére és az igazságszolgáltatás ellenőrzésére lenne a küldetése.

Ráadásul épp egy hete ítélt meg az Európai Bizottság tízmilliárd eurót Magyarország számára az elmúlt hónapokban elfogadott igazságügyi reformcsomag miatt. A folyósítására azonban csak akkor kerül sor, ha a reform valóban a bírói függetlenség védelmét szolgálja a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik