Belföld

Várhatóan januárban, Budapest egyik legnehezebb útvonalán kezdenek a Fülöp-szigeteki buszsofőrök

MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor
MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Nagy a titkolózás a Fülöp-szigetekről érkezett buszsofőrök körül, januárban mindenesetre már találkozhatunk velük Budapesten – írja a Népszava. A portál cikkéből az is kiderül, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerződéses partnere, az ArrivaBus Kft. elsőként a 100E jelű közvetlen repülőtéri járaton állítaná szolgálatba a Fülöp-szigetekről érkezett 23 buszvezetőt, ott ugyanis kevésbé feltűnő, ha csak angolul kommunikálnak. A Népszava szerint a cég így kerülné ki a budapesti városvezetés által beharangozott ellenőrzést. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes előre jelezte, hogy a szolgáltatóknak nem tilthatják meg külföldi munkavállalók foglalkoztatását, de szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását, különösen a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudást.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a Népszavának arról beszélt, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a Deák Ferenc tér közötti vonalon közlekedő reptéri járat Budapest egyik legnehezebb útvonalának számít, hiszen a védett biciklisávok kialakításával leszűkült Üllői út, illetve a belváros legforgalmasabb főútjának és csomópontjainak számító Károly körút, Kálvint tér, Astoria, Deák tér embert próbáló feladvány a budapesti forgalomban edződött hazai buszvezetőknek is, nemhogy a kevesebb, mint két hónapja Budapestre érkezett filippinó sofőröknek.

Ráadásul a járat első ajtós felszállási rend szerint közlekedik, így az utazási jogosultságot a sofőrök ellenőrzik, illetve tőlük is vásárolhatnak jegyet az utasok – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik