Belföld koronavírus

Nem mindenhol lehet kérni a legújabb Covid-variáns elleni oltást

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Levelet kaptak hétfő délután a háziorvosok, arról tájékoztatták őket, hogy megérkezett Magyarországra a Moderna Covid-19 elleni vakcinája, amit a „kórházi oltópontok részére” szállítanak ki.

Az RTL Híradó munkatársai az EESZT online időpontfoglalási rendszerében megnézték, hogy hol és mikorra lehet időpontot foglalni. Kedd délelőtt 10 megyében nem találtak foglalható időpontot, 9-ben igen.

Budapesten 4 kórházban oltanak az EESZT szerint: a Semmelweis Egyetem három klinikáján és a Dél Budai Centrumkórházban. A legtöbb megyében 1 helyen, általában a megyeszékhely kórházában volt nyitott időpont. Ezen felül a háziorvosoknál is van lehetőség, erről pedig már Késmárky Attila, Hajdú-Bihar megyében praktizáló orvos számolt be.

Havasi Katalin, a házi gyermekorvosok egyesületének elnöke az RTL-nek elmondta, a gyerekeknél azt tapasztalják, hogy egy súlyosabb influenza lefolyása nem különbözik a covidétól, ezért főleg a kockázati csoportba tartozóknak érdemes kérni a vakcinát.

Elsősorban a krónikus beteg gyerekekre gondolok, akik számára az influenzaoltás is ajánlott. És hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy erre is felhívjam a figyelmet. Még nem vagyunk elkésve, és a légúti betegséggel, szívbetegséggel, krónikus immunrendszeri betegséggel, esetleg rosszindulatú betegséggel küzdő gyermekek számára nagyon fontos, hogy védettek legyenek ezekkel a fertőzésekkel szemben

– tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik