Belföld

Népszava: Idén sem kapnak pulykapénzt a minisztériumi dolgozók

Varga Jennifer / 24.hu
Boros Péterné mond beszédet A sztrájk alapjog! - nagy kockásinges találkozón 2022. március 19-én a Kossuth téren.
Varga Jennifer / 24.hu
Boros Péterné mond beszédet A sztrájk alapjog! - nagy kockásinges találkozón 2022. március 19-én a Kossuth téren.

Az idén sem kapnak a minisztériumi dolgozók év végi prémiumot – ez derült ki a Népszava közérdekű adatigénylésére beérkezett válaszokból. A lap hétfői cikkében felidézi, hogy még november végén küldtek kérdéseket a szaktárcáknak arról, hogy az idén a minisztériumok dolgozói, vezetői részesülnek-e jutalom jellegű juttatásban.

A tizenegy megkérdezett minisztérium közül a Pénzügyminisztérium 15 nappal meghosszabbította a válaszadási határidőt, a Honvédelmi Minisztérium pedig nem küldött választ, a többi kilenc tárca pedig azt jelezte, hogy év végi jutalomban vagy jutalom jellegű juttatásban a múlt hét közepéig nem részesültek a minisztérium munkatársai.

A Népszava emlékeztet: már 2020, vagyis a pandémia óta hivatalosan nem volt pulykapénzosztás a minisztériumoknál. Sőt, idén nyáron az rtl.hu által megszerzett nem nyilvános kormányhatározat szerint csak azok kaphattak az államigazgatásban plusz pénzt, akiknek ezt személyesen Orbán Viktor hagyta jóvá. A portál információi szerint 38 esetben kezdeményezték a miniszterelnöknél, hogy valaki plusz pénzt kapjon, aki csak 22 esetben adott engedélyt erre. Csakhogy azóta egy újabb nem nyilvános határozat alapján már minisztériumi kvótarendszer van érvényben, vagyis az egyes tárcák dönthetnek az extra pénzekről bizonyos létszám erejéig – írja a Népszava.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta, elképzelhető, hogy a hagyományos értelemben vett jutalmakat nem osztották ki idén sem.

Létezik az úgynevezett céljutalom, amit arra adnak, ha valaki a munkakörén felül egyéb feladatokat is elvégzett. Ez teljesülhet év végén, de az év bármely szakaszában is, és szerintem a plusz munkát értékelni, jutalmazni kell

– fogalmazott a lapnak Boros Péterné. Hozzátette: „a közigazgatásban reálkereset-csökkenés van, így fontos lenne, hogy legalább az év végi maradékpénzekkel segítsék a kollégák anyagi helyzetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik