Belföld

Orbán személyesen furikázta Erdogant Budapesten, majd meglepte a török elnököt egy lóval

Szigetváry Zsolt / MTI
Recep Tayyip Erdogan török elnök megkoszorúzza a magyar hõsök emlékkövét a budapesti Hõsök terén.
Szigetváry Zsolt / MTI
Recep Tayyip Erdogan török elnök megkoszorúzza a magyar hõsök emlékkövét a budapesti Hõsök terén.

Egyórás késéssel érkezett Recep Tayyip Erdogan Budapestre. A török elnöki delegációt a repülőtéren Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta.

A török elnök a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére érkezett Budapestre, de török sajtóértesülések szerint kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd Orbán Viktor miniszterelnökkel gazdasági kérdésekről, valamint Svédország régóta halogatott NATO-csatlakozása is szóba kerülhet.

Erdogan először a Hősök terére látogatott, ahol katonai felvonulás és lovak várták őt: az elnököt Novák Katalin köztársasági elnök várta, majd a díszegység eljátszotta neki a magyar himnuszt. Erdogant fogadta Csák János, Bóka János, Orbán Balázs, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Pintér Sándor. A török elnök ezután magyarul köszönt a katonáknak, majd megkoronázta török koszorúval az I. világháborús Hősök Emlékkövét.

Máthé Zoltán / MTI Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Sándor-palotánál.

Az ünnepség mindössze húsz percig tartott, de a Hősök tere felé vezető fontosabb utcákat elég hosszan, az Andrássy utat a Bajza utcáig, a Dózsa György utat pedig két irányban a Podmaninczky utcáig és a Városmajori fasorig lezárták.

A koszorúzás és a magyar kormánytagokkal való találkozás után Erdogan autóba pattant, amiben nem volna semmi érdekes, de a volánnál Orbán Viktor ült. A jelenetről a Telex képet is közölt. Az autó, melyben az országvezetők ülnek a TOGG nevű török nemzeti elektromos autógyártó járműve. Azt a modellt, amelyiket Orbán vezeti, márciusban hozták forgalomba Törökországban, korábban személyesen Erdogan mutatta be.

Orbán egy Facebook-posztban jelentette be, hogy Erdogan egy lovat kap ajándékba a magyar államtól. A török elnök Főúrral, a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménjével lett gazdagabb. Az ajándék lóról Lázár János közlekedési miniszter azt írta, a mezőhegyesi ménes mindig része volt a világpolitikának, utalva arra, hogy 1800-ban a napóleoni háború idején a francia seregek elől Lipicáról Mezőhegyesre telepítették át a ménest.

Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek

– fogalmazott Orbán, aki később azt is közölte, hogy ők cserébe megtarthatják a török elektromos autót. „Ez jó üzlet volt. 1 lóerőért cserébe 435” – nyugtázta Orbán.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor kormányfő (háttal, b) egy nóniusz lovat ajándékoz Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a Karmelita kolostornál.

Erdogan legutóbb augusztus 20-án járt Magyarországon.

(Telex / hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik