Belföld koronavírus

Már komoly légúti járvány van, de az influenza miatt csak most jön a feketeleves

Thinkstock Digitális
Thinkstock Digitális

Jelentős légúti járvány van Magyarországon, amelynek hátterében döntő többségében a koronavírus áll – ezt nyilatkozta az InfoRádiónak a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke.

Békássy Szabolcs szerint országosan hetente több százezer megbetegedéssel kell számolni. Mint mondta, légúti figyelőszolgálat működik a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül, ide érkeznek a minták a háziorvosi praxisokból, amelyek azt mutatják, hogy a jelenlegi légúti megbetegedések döntő többségének a hátterében a koronavírus fertőzés igazolható. Ezt mutatják a háziorvosok által alkalmazott koronavírus gyorstesztek is.

Békássy Szabolcs elmondta, a 48. naptári héten több mint 250 ezer fő fordult a háziorvosokhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül magas szám, ráadásul ebben még nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés, amelyre a következő hetekben kell számítunk.

Az influenzaoltások felvétele még mindig nem késő, ezek rendelkezésre állnak a háziorvosoknál, így azon 60 év feletti, illetve 60 év alatti, de krónikus megbetegedésben szenvedő páciensek számára, akik még nem vették fel ezeket a védőoltásokat, a beadatásuk feltétlenül ajánlott, hiszen tudjuk, hogy az influenzafertőzésnek is lehet nagyon súlyos lefolyása ezekben a csoportban

– idézi az Infostart Békássy Szabolcsot. Hozzátette: a koronavírus ellen nagyságrendileg 100 ezer, új típusú Pfizer-vakcina áll rendelkezésre,
ezek a vármegyei irányító kórházak oltópontjain érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik