Belföld

Teljes káosz a jövő évi pedagógus-béremelés körül

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Korábban a kohéziós források felszabadításától tette függővé a kormány a nagyobb mértékű béremelést a pedagógusok számára, a belügyi tárca viszont kitart az eredeti 10 százalékos fizetésemelés mellett, noha azóta az Európai Bizottság 10,2 milliárd eurónyi forrást szabadított fel Magyarország számára.

A Népszava érdeklődésére most a Miniszterelnökség azt írta, hogy az Európai Bizottság szerdai döntését a kormány a jövő heti kormányülésen a tanár-béremeléssel kapcsolatosan is értékelni fogja, és ezt követően tájékoztatja a közvéleményt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még az uniós döntés előtt nem sokkal egy interjújában arról beszélt, hogy ha Magyarország megkapja a 10,2 milliárd eurót, akkor januártól a diplomás átlagbér 72 százalékára emelik a pedagógus átlagbért.

Egy nagyon jelentős emelésről van szó, közel bruttó 700 000 forintos átlagbérről beszélnénk

– mondta akkor Gulyás.

– Azt fogjuk kérni, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba, mert a miniszterek összevissza beszélnek. De nekem az az érzésem, mindez csak parasztvakítás. Az EU nem előre fizet, hanem utófinanszíroz. Vagyis a kormánynak előbb hazai forrásból kell nagyobb mértékben megemelnie a béreket, amit az EU később kifizet – mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének az elnöke a Népszavának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik