Belföld

Mérgező gyomnövény került a kőbányai óvodások zöldbabfőzelékébe

A Műszaki Egyetem listáján mérgező gyomnövényként szereplő ördögbocskor termését találták meg a kőbányai óvodákban és több kerületi iskolában felszolgált csütörtöki zöldbabfőzelékben. Az RTL Híradójának nyilatkozó egyik szülő – akinek az óvodás fia szintén kapott volna az ételből, de nem evett belőle – azt mondta, ő úgy tudja, a növény a kondér alján volt, miután minden adagot kiosztottak, akkor vették észre az érintettek a maradékban. Így a gyerekek közül senkinek nem tűnhetett fel, hogy valamilyen idegen növény van a főzelékben, ezért a legtöbben meg is ették a részüket.

A kerület vezetése azonnal vizsgálatra küldte az ételmintát, ekkor még nem tudták, pontosan milyen növény kerülhetett bele. A hasonlóság miatt több szülő csattanó maszlagra gyanakodott, ami erősen mérgező. Később a kőbányai önkormányzat viszont azt közölte, „megnyugtató eredményre jutott a Nébih laboratóriuma, nem volt veszélyes az idegen növényi termés”. A vizsgálat azt is megállapította, hogy ördögbocskor került a főzelékbe, ez azonban a Nébih szerint nem okozhatott megbetegedést.

A kerület vezetése szerint az idegen anyag a velük szerződésben álló közétkeztetési cég konyháján felhasznált mirelit alapanyagból kerülhetett a felszolgált készételbe.

A cégtől további vizsgálatot és intézkedéseket várnak annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset.

A kőbányai önkormányzat később közölte, hogy sem rosszullétről, sem megbetegedésről nem érkezett hozzájuk bejelentés, elővizgyázatosságból viszont azt kérték az ebédből fogyasztó gyerekektől, hogy fokozottan figyeljenek az esetleg kialakuló, hirtelen jelentkező panaszaikra: hasi fájdalomra, puffadásra, gyengeségre vagy lázra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik